Telge bostäders VD säger att sopproblematiken är en prioriterad fråga för bolaget. Foto: SVT

Hårdare sorteringskrav och okända hyresgäster bakom sopkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Högre krav på hyresgästerna, borttagna grovsoprum och EBO-lagen. Det är några av beståndsdelarna som kan förklara att sophögarna växer i Södertälje, enligt Telge bostäders VD.

Sopproblemen i Södertälje når nya höjder. Medan dumpningar av företag utgör hälften av soporna  är det privatpersoner som står för resten.

Ett tungt ansvar när det gäller hur det ser ut i bostadsområdena vilar på Telge bostäder som äger flest lägenheter i kommunen.

Sopkaoset i Södertälje

Läget har förvärrats

– Sopor är ett stort problem i våra bostadsbestånd just nu. Läget har förvärrats, säger Juan Copovi-Mena som är VD för Telge bostäder.

VD:en berättar att man efter en förhandling med hyresgästföreningen inte hade råd att ha kvar grovsoprummen. Men de kan komma tillbaka i framtiden eftersom grovsopor i dagsläget ofta hamnar på fel ställen.

När det gäller övriga sopor så har Telge bostäder börjat plocka bort sopnedkasten och alla hushållssopor ska i det nya systemet sorteras nere på gården.

Läs mer: Södertäljebor om sopläget: ”Vissa vill flytta härifrån”

En förändring som också bidragit till mer sopor ute i bostadsområdena.

– Det är vissa som protesterar och är jättearga för att vi har tagit bort sopnedkasten. De lägger soporna utanför i protest, säger Juan Copovi-Mena.

Ytterligare ett skäl till det förvärrade läget är att det i dag är fler som bor i fastighetsbolagets lägenheter än tidigare.

Okända hyresgäster får inte info

– Det är många som har flyttat hit. Många väljer eget boende (EBO) när de kommer till Sverige och hamnar i lägenheter där vi inte vet att de finns, säger Juan Copovi-Mena.

Han fortsätter:

– De får aldrig den information de behöver för att veta hur de ska hantera sina sopor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopkaoset i Södertälje

Mer i ämnet