Den 3 maj beslutade Länsstyrelsen i Stockholm om skyddsjakt på en varg. Sedan dess har man förlängt jakten och senaste budet är att den ska avslutas den 30 juni, alltså idag.
Men hittills har inte ett enda skott avlossats och frågan är om Länsstyrelsen kommer att besluta om ytterligare förlängning.
Stort område
Det som har varit svårt för jägarna är att försöka hitta varg på en så stor yta som Sjundaområdet. Att man inte heller har några snöspår att gå efter gör det vanskligare.
– 15.000 hektar är ett enormt område. Vargen är skygg, rör sig bara nattetid och mest i skogarna, säger jaktledaren Anders Broby.
Bland de hetaste observationerna som gjordes visade sig senare vara spår efter en räv. Annars hittade man betydligt mer spillning i början på maj än under de senaste veckorna.
Frågan är hur många vargar som är kvar i området. Det par som förra året ”flyttade in” ska ha avlat fem valpar, som nu är drygt ett år gamla.
Inga dödade får
Men Anders Broby menar att det statistiskt sett innebär att kanske bara en valp är kvar, och att resterande djur har vandrat vidare.
– ja, ungefär 20 procent av föräldrarlösa valpar brukar stanna kvar, medan resten vandrar iväg. Det är det naturliga.
Förra året hade fårägarna i trakten stora problem med vargattacker. Men sedan varghonan sköts har förmodligen varghanen dragit iväg. Kvar finns en eller upp till fem valpar och i år har inga får dödats.
Borde man skjuta varg nu när inga får attackeras?
– Om man har varg kvar i området är risken överhängande för attacker. Alternativet till fårskötseln, om man inte kan ha betande djur, är planterad granskog. Och då är frågan: Vill vi ha öppna landskap eller granskog?