Brandmän i samtliga fem kårer i Sörmland har uttryckt missnöje med det nya avtalet. Foto: SVT Design

Brandstationer kan stå tomma om konflikten fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Deltidsbrandmän i hela Sörmland är missnöjda med det nya fackliga avtal som ska börja gälla den första maj i år, och nu hotar massuppsägningar att lämna flera stationer i länet näst intill obemannade. Nu hoppas man på att lokala uppgörelser ska lösa konflikten.

För att försöka hitta en lösning kommer lokala samtal mellan fack och arbetsgivare att föras i samtliga av de fem kårer som täcker Sörmland.

Läs mer: Brandmän i Eskilstuna säger upp sig i protest

I Eskilstuna har budet tidigare varit att det kommer att bli svårt att få fram några extra pengar. Men räddningschef Lars Lagebo öppnar nu för att deltidsbrandmännens ersättningar kan komma att plussas på.

– Jag kan inte förekomma förhandlingen, men att det lokala avtalet kommer att ge någonting, det ser jag som självklart, säger han.

Läs mer: SKL skyller missnöje på att brandmän missförstått

Menar du att det kommer innebära någon form av löneökning då?

Ja, det kommer att plussas på någonstans beroende på vad man kommer överens om.

Västra Sörmlands räddningstjänst säger nej

Ett liknande besked, att deltidsbrandmännen kan kompenseras genom lokala överenskommelser, har man gett från räddningstjänsten i Strängnäs.

Roger Larsson. Foto: SVT

I Västra Sörmlands räddningstjänst, som täcker Katrineholm och Vingåker, är man däremot mer tveksam till om det kan bli verklighet med en lokal uppgörelse.

– I nuläget är vi inte intresserade av att gå in och teckna något lokalt avtal om ersättningar. Jag är också tveksam till om det går att förhandla om ersättningarna, säger räddningschef Roger Larsson.

Räddningschefen kritisk till hot om uppsägningar

Han är kritisk till deltidsbrandmännens hot om uppsägningar.

– Jag ser hot om massuppsägning från Brandmännens riksförbund som en otillåten stridsåtgärd.

Men brandmännen har väl rätt att säga upp sig?

– Ja, det är klart de har, och vi har naturligtvis tittat på olika lösningar på vad vi kan göra om det skulle bli uppsägningar, säger Roger Larsson.

Förhandlingar ska även påbörjas inom Sörmlandskustens räddningstjänst.

Läs mer: Oxelösunds brandmän rasar mot nytt avtal

I Flen avvaktar deltidsbrandmännen ett fackligt möte, men brandmän som SVT talat med säger att missnöjet är stort även där och att man förmodligen kommer att förhandla om kompensation i en lokal uppgörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.