Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kollar att klockan är ställd – jättemånga gånger” – hör några Eskilstunaborna berätta om sina tvångstankar. Foto: Serafia Olausson/SVT

Därför vågar fler prata om tvångstankar och OCD: ”Mindre stigma”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är väldigt vanligt, har det länge varit stigmatiserat och skamfyllt att prata om tvångstankar. Men det är något som börjar förändras.

– Jag har sett en stor förändring i samhället under de senaste tio åren. Folk vet vad OCD är. Det är över lag ett mindre stigma runt tvångstankar än vad det var för tio år sedan, säger Erik Andersson vid Karolinska institutet som forskar kring tvångssyndom, eller OCD (obsessive-compulsive disorder).

Att det har skett en förändring kan bero på olika saker.

Det kan vara att kända personer har berättat om sin OCD och om sina problem. Jag tänker också att det kan bero på att vi har ett bra patientförbund i Sverige, OCD-förbundet, som är ute informerar om det här.

Stor barriär att söka hjälp för OCD

Stigmatisering gör att många inte får den hjälp de behöver.

– Det finns en del forskning som visar att en stor barriär att söka hjälp är att man skäms för sina symptom. Man är rädd för att bli missförstådd av andra och många tror att bara för att de har de här tankarna är det ett bevis på att de är en sjuk person i största allmänhet.

Erik Andersson hoppas att fler tar den hjälp som finns.

– Förhoppningen är att fler ska förstå att det är något andra också har och att det finns behandlingar som funkar bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.