John Bauer-gymnasiet i Eskilstuna ägdes tidigare av ett riskkapitalbolag. Nu är det stiftelsen Stadsmissionen som tagit över verksamheten. Foto: SVT

Slopat vinstkrav kan ge nya skolsatsningar

Uppdaterad
Publicerad

När ägarna till John Bauer-koncernen gick i konkurs tog stiftelsen Stadsmissionen över gymnasiet i Eskilstuna. I dag var första skoldagen för ettorna.

Ettorna på JB-gymnasiet i Eskilstuna börjar två dagar tidigare än tvåorna och treorna, för att lära känna varandra och lärarna.

Positivt rykte

En av de nya eleverna var Amela Zeciri.

John Bauer-gymnasier kritiseras

– Jag har hört att skolan var bra från vissa i Flen och min lärare sa att det finns elever som har gått här som tycker att den är bra, säger hon.

Stadsmissionen ny ägare

Skolan ägdes tidigare av ett riskkapitalbolag. Nu är det stiftelsen Stadsmissionen som tagit över verksamheten.

Förutom JB-gymnasiet i Eskilstuna har stiftelsen skolor i flera andra städer, bland annat i Västerås.

– Vi har haft en bra undervisning tidigare och vi kommer fortsätta med att ha en bra undervisning, säger läraren Jani Pokkinen, som ser positivt på ägarbytet.

– Det är en stark huvudman med goda värderingar i en icke vinstdrivande organisation, säger han.

Nya skolsatsningar

Cirka 540 elever går på JB-gymnasiet i Eskilstuna. Och enligt rektor Henrik Freed kommmer inte ägarbytet att påverka verksamheten. Det är samma program och kursinnehåll som tidigare.

Däremot är vinstkravet borta, något som Freed hoppas kunna möjliggöra nya satsningar.

– Det är allt från tekniska resurser till satsningar på elever i form av studiebesök och föreläsningar, säger han till SVT Sörmland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

John Bauer-gymnasier kritiseras

Mer i ämnet