Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefin Johansson och de andra i Stenahammarskolans föräldraråd är oroade över besparingar i skolan. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Föräldrarna i Flen tar strid för Stenhammarskolans framtid

Publicerad

Stenhammarskolan i Flen står inför stora neddragningar sedan elevunderlaget minskat rejält. Nu har föräldrarna gått samman och engagerat sig för att rädda undervisningens kvalitet.

På ett år har skolan tappat 100 elever samtidigt som Flens kommun har sänkt skolpengens nivå. Utöver detta ska skolan göra besparingar inom olika områden. Sammantaget innebär det att Stenhammarskolan ska spara 26 miljoner kronor.

Oro för eleverna

Inom det nybildade föräldrarådet är man orolig för att neddragningarna ska drabba eleverna i form av färre lärare och andra vuxna i skolmiljön.

– Vi oroar oss också för omflyttningar av elever och personal som i det här läget känner sig otrygga, säger Josefin Johansson från Stenhammarskolans föräldraråd.

1 600 namnunderskrifter

Nu har de satt sitt hopp till kommunfullmäktige. I veckan lämnade de över drygt 1 600 namnunderskrifter till fullmäktiges ordförande Roger Tiefensee (C) i protest mot neddragningarna på Stenhammarskolan.

Enligt Tiefensee ska fullmäktige ta upp frågan om ett tilläggsanslag vid fullmäktigesammanträdet den 17 juni. Då avgörs om skolorna kan få de 17 miljoner kronor extra som barn-, utbildnings- och kulturnämnden efterfrågat.

Som politiker har han tagit intryck av namninsamlingen och det intresse som finns för skolfrågan.

– Det är positivt att det finns ett så stort engagemang. Även om det är en tuff situation så kan det leda till något bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.