Om det inte blir en blöt vår är risken överhängande att det blir brist på dricksvatten i Gnesta tätort under sommaren. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Otilia Bogen/SVT

Risk för vattenbrist i Gnesta i sommar – nu förbereds akutlösning

Uppdaterad
Publicerad

Nu förbereder sig Gnesta kommun för att låga grundvattennivåer kan leda till brist på dricksvatten i sommar. Kommunen lägger 1,5 miljoner kronor på att ha en nödlösning i beredskap.

Gnesta tätort får sitt dricksvatten från grundvattnet och torra somrar har lett till stor oro för brist på vatten.

Om några år är tanken att vatten i stället ska ta från sjön Klämmingen och att en vattenledning därifrån ska byggas till vattenverket.

Nu ser kommunen att det finns risk för att läget blir kritiskt i sommar, om det inte blir någon ytterligare påfyllning av grundvattnet fram till dess. Grundvattnet har under hösten och vintern inte återhämtat sig som det ska jämfört med tidigare år.

Sandfilter ska rena sjövatten

Därför ska kommunen köpa in sandfilter som ska kunna sättas in i en nödsituation. Detta för att rena vatten som med tankbil ska kunna köras till vattenverket från Klämmingen eller Skillötsjön.

Kommunstyrelsen fattade beslutet om inköpet i veckan.

Kommunen kommer att ha nytta av sandfiltren även när den nya ledningen från Klämmingen finns på plats, då det ska ingå som ett av flera reningssteg i det nya verket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.