Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vet att de jagar där” – hör hur jägaren Mattias Landin visat länsstyrelsen att skarven skadar fisket så pass att de behöver skjutas. Foto: SVT

Han får skjuta 600 skarvar i Oxelösund: ”Vill rädda Östersjön”

Publicerad

Hundratals skarvar får skjutas i Sörmland efter de skador som de orsakat fisket. En som ska ge sig ut på jakt i Oxelösund är jägaren Mattias Landin.

– Jag vill göra det jag kan för att rädda Östersjön, säger han.

Det är i kommunerna Oxelösund, Trosa och Nyköping som skyddsjakt på skarv har beviljats den senaste tiden. I länsstyrelsens beslut tas den negativa effekt som sjöfåglarna har på fisket upp som motivering.

Jägaren Mattias Landin är en av dem som ska jaga fågeln. Han har fått tillstånd till att skjuta 600 skarvar från mars till och med juli i år.

– Jag har gjort det här i flera år. Det handlar egentligen om att jag vill göra det jag kan för att rädda Östersjön och fiskebeståndet, säger Mattias Landin.

Jägaren: ”Blir ett problem”

Enligt Mattias Landin äter skarven drygt ett halv kilo fisk om dagen.

– Den gillar även rovfiskarna som vi behöver för att få ett ekosystem här i Östersjön som fungerar och där blir det ett problem, säger Landin.

Stor skada för fiskare

Det var Mattias Landin själv som ansökte om jakten till länsstyrelsen. Förutom skarvens påverkan på fisken ville han också att ansöka för att hjälpa en vän som är yrkesfiskare.

Fåglarna ska enligt honom, tillsammans med gråsälen, ligga bakom sämre fångster av fisk. Bland annat för att de skrämmer bort fisken kring utrustningen.

– Yrkesfiskaren jag hjälper får bättre fångster två–tre dagar efter att jag har jagat kring hans fiskeutrustning. Sen kommer skarven tillbaka.

I videon: Hör på vilka andra sätt som skarven påverkar fiskaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Går det att äta skarv? Hör svaret i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.