De hela startades upp för ett år sedan, då i projektform. Västra Sörmlands räddningstjänst åkte då ut till landsorter för att berätta om hur lång framkörningstid de har och hur stor skillnad en tidig insats kan innebära.
Frivilliga utbildas
Idén som presenterades var att personerna som gått med fick ett SMS vid varje olycka eller plötsligt sjukdomsfall som inträffat i deras trakter. De som hakade på har senare fått viss utrustning och utbildning i bland annat HLR (hjärt- och lungräddning) och i hur man släcker mindre bränder.
Nu finns omkring 80 civila insatspersoner i 6 landsorter utanför Katrineholm och Vingåker. Nu har man dessutom beslutat att göra projektet permanent.
– I princip samtidigt som räddningstjänsten får larmet går det ut ett grupp-sms till de som bor i området, säger Per Gustafsson, brandmästare på Västra Sörmlands räddningstjänst.
”Ingenting som ersätter”
Men ska verkligen privatpersoner behöva ställa upp och hjälpa er med ert jobb?
– Det här är ingenting som ersätter räddningstjänsten på något vis. Men vi kan inte ha brandmän och brandstationer i varje liten ort. Det säger samhällsekonomin ifrån om. Dessutom är det svårt att rekrytera brandpersonal på mindre orter.
Nu planerar man att utbilda fler personer i fler landsorter i Katrineholms och Vingåkers kommun.