Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läraren Tobias Lindström övar på ett scenario där en gärningsman attackerar människor inne i Järvenskolan i Katrineholm. OBS. Obehagliga bilder. Foto: SVT/Albin Aghamn / Framvik

Knivattentat på skola i VR-version ska göra Katrineholm bättre rustade för en riktig attack

Publicerad

I en VR-version av Järvenskolan går en gärningsman till knivattack och uppgiften är att hantera situationen på rätt sätt. Så ska personal övas i att träna på scenarier med pågående dödligt våld, PDV, i Katrineholms kommun.

Programmet har tagits fram tillsammans med ett företag och finansierats med 245 000 kronor från Katrineholms kommuns digitaliseringsfond. Dessutom genom bidrag på 350 000 från innovationsmyndigheten Innova.

– Det blir realistiskt och nu kommer vi ha möjlighet att träna ett arbetslag på 10–15 personer istället för att involvera hela skolan. Vi kan göra det flera gånger och med nyanställd personal. Det finns flera fördelar, säger Tobias Sander, säkerhetsansvarig på Järvenskolan.

I klippet får du se hur det går till och får höra vad musikläraren Tobias Lindström tycker om programmet. Varning för obehagliga bilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.