Varje år räknas havsörn och kungsörn i ett stort område runt Mälaren och Hjälmaren. I år är den större än någonsin tidigare. Totalt räknas under lördagen örnar i mellan 25 och 30 kommuner i Stockholms, Sörmlands, Västmanlands, Örebro och Uppsala län.
– Jag tror att vi räknar på 102 platser, från Nynäshamn i öst till Vättern i väst. Det är något fler platser är i fjol och det är största antalet vi haft, säger Sten Ullerstad, projektledare verksam vid fältstationen Rördrommen mellan Eskilstuna och Strängnäs.
Varför är det viktigt att räkna örnarna?
– Av den enkla anledningen att havsörnen är den översta delen av näringspyramiden, precis som du och jag är den översta delen i vår pyramid. Det är en indikator på hur statusen är i miljön.
Ny statistik
Vid räkningen förutsätter man att främst få syn på havsörn, Nordeuropas största rovfågel. Och havsörnarna har ökat kraftigt sedan man började räkna runt millennieskiftet.
– Det är Naturhistoriska riksmuseet som tagit fram statistik över det. I östra Mälaren har vi i dagsläget 30 kända revir. I den västra delen har vi 9-10 revir. Runt millennieskiftet var det 4-5 par per del, säger Ullerstad.
Kopplas till yrkesfisket
Även i Hjälmaren har havsörnarna ökat. År 2000 fanns räknade man till 4-5 par, nu finns där upp emot 10 revir. I hela landet beräknar man att det finns mellan 700 och 750 par, att jämföra med 40-50 par när antalet var som minst i Sverige i början av 1900-talet.
Vad de senaste årens ökning beror på är inte Sten Ullerstad säker på, men gissningsvis har det med yrkesfisket att göra.
– I östra Mälaren, där vi sett den största ökningen, har fisket kommit igång ordentligt igen. Basfödan för havsörnen är fisken som fiskarna slänger tillbaka.
Förra året: 180 havsörnar
Men vid den årligt återkommande räkningen räknas alltså inte bara örnar vid Mälaren och Hjälmaren. Och vid förra årets räkning kom man upp i 180 havsörnar.
Tror du på rekord när ni ska räkna i helgen?
– Blir det bra väder får vi bra siffror. Men det är inte av självändamål vi räknar, det är för att undersöka miljöstatusen, säger Ullerstad.