Landshövdingens tunga kritik: ”Fel regionindelning – gagnar inte Sörmland”

Uppdaterad
Publicerad

Landshövding Liselott Hagberg är starkt kritisk till att Sörmland ska tillhöra den föreslagna Svealandsregionen. Hon kan inte se hur det gagnar Sörmlands växande.

– Det är vården som ligger till grund för förslaget och att det är alldeles fel, säger Liselott Hagberg.

Det är helt andra frågor som en ny regionindelning måste grunda sig på, menar hon.

Storregion

– En fungerande arbetsmarknad och grund för ett bra näringsliv, som ju är basen för service, säger Liselott Hagberg.

En månad sedan

Det var för en månad sen som indelningskommittén presenterade förslaget att Sörmland ska bli del av en stor Svealandsregion tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland och Uppsala län. Den nya storregionen skulle innehålla 64 kommuner på tillsammans 1,7 miljoner invånare.

Landshövding Liselott Hagberg stödjer inte den geografiska indelningen i förslaget . Hon menar att Sörmland har den funktionella samhörigheten med Östergötland och Stockholmregionen.

Länets bästa

Sörmlands representant i indelningskommittén, Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) menar att det inte enbart gagnar vården, utan ser till hela länets bästa.

Men inte heller det håller Liselott Hagberg med om, utan menar att Skavsta flygplats och den framtida Ostlänken har en avsevärd roll för södra och östra Sörmland, men knappast  för norra länet.

Indelningskommmitténs direktiv är att både se till funktion och organisation. Men Liselott Hagberg tycker att de bara ser till organisaton, särskilt av vården.

”Det Sörmland behöver”

– Det som står i topp för vad Sörmland behöver är jobb som växer till, och vi behöver fler jobb – inte färre, säger Liselott Hagberg.

Länsstyrelsen och Landstinget är de två stora myndigheterna som tillsammans står för närmare 300 jobb i residensstaden. Jobb, som Nyköping riskerar att bli av med om det nya regionförbundet placeras i någon annan del av storregionen.

Men fackförbundet ST tycker att det blir skönt att det äntligen kommer ett beslut.

– Vi har avlövats år efter år och verksamheter har försvunnit, säger Rune van den Brink på Länsstyrelsen.

– En större länsstyrelse kan bli resursstarkare och ha bättre framhållning vad det gäller anställningsförhållandena, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet