Linda Steen är utbildad sjuksköterska, men har nu vidareutbildat sig till barnmorska. Under studietiden hade hon en kontraktsanställning på en av kvinnoklinikerna i länet, vilket innebar att hon fick studielön under utbildningen mot att hon åtog sig att jobba två år på kvinnokliniken. Men efter att ha berättat att hon inte kunde utföra aborter på grund av sin tro fick hon inte börja jobba på kliniken.
– Jag tycker att det är väldigt märkligt för det finns mycket annat jobb man kan göra som barnmorska. Man har ju stort behov av barnmorskor både i förlossningsvården och på BB, säger Linda Steen.
Ingen samvetsklausul
Landstinget har ingen samvetsklausul, som ger den anställde rätt att vägra vara med vid ingrepp som står i strid med den egna etiska uppfattningen.
– Jag vill hävda att det borde finnas, eftersom det finns i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. All vårdpersonal behöver ha rätt till samvetsfrihet och den rätten behöver lagstadgas, säger Linda Steen.
Har sagt upp sig
Linda Steen var välkommen att fortsätta sitt arbete som sjuksköterska, men har valt att säga upp sig. Hon vill nu att landstinget ska betala 80.000 kronor till henne för att ha kränkt hennes samvets- och religionsfrihet.
I ett uttalande skriver landstingets personaldirektör Solveig Lampe att man avvaktar den rättsliga processen som stämningen innebär.
Tidigare har en barnmorska i Jönköpings län, som av religiösa skäl inte ville utföra aborter, stämt landstinget efter att ha nekats anställning. Det fallet är ännu inte avgjort.