• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skarvens avföring smutsar ned ön och gör att det luktar illa, menar Trosas kommunalråd. Foto: TT

Nej till skarvjakt – kommunalråd kritisk

Publicerad

Efter ett avslag från länsstyrelsen blir det ingen skyddsjakt på skarv utanför Trosa. – Ett beklagligt beslut, menar kommunalrådet.

På den lilla ön Snöholmen som ligger precis utanför Trosa hamn finns det drygt 300 skarvbon, och frustrationen bland Trosaborna har länge växt då många tycker att det borde bedrivas skyddsjakt på skarven.

LÄS MER: ”Folk vill inte komma till Trosa för det stinker”

Men även den senaste ansökan till länsstyrelsen har alltså fått avslag, det rapporterar Södermanlands Nyheter. I den senaste ansökan pekade kommunen på lindblomsbjörnbäret som växer på Snöholmen, ett bär som kommunen menar är ovanligt. Men länsstyrelsen tycker inte att skarven hotar bären, enligt SN.

”Ser bedrövligt ut”

Daniel Portnoff (M) är kommunalråd i Trosa.

Daniel Portnoff (M) är kommunalråd i Trosa. Foto: Trosa kommun

– Det är få personer i Trosa som kan förstå varför den här frågan inte kan lösas. Det ser bedrövligt ut där och luktar. Den här skarvetableringen är på fel helt plats och åtgärder måste få vidtas, säger han till tidningen.

LÄS MER: Ornitologer vill rädda skarvarna

Föreningen Sörmlands ornitologer är dock positivt inställd till avslaget på skyddsjaktansökan. En av föreningens ornitologer säger till tidningen att skarven är nyttig på flera sätt, bland annat då den mestadels äter skräpfisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.