På söndagen arrangerades vandringen som gick i skogen mellan Mellösa och Harpsund i Flens kommun. Alina Treijner är projektledare på länsstyrelsen och var den som stod bakom det hela. Enligt henne fanns flera plus med vandringen.
– Det är en chans för Sörmlandsleden att visa upp sina fina led och knyta nya kontakter. Det finns många nyanlända som inte har någon sysselsättning och som skulle kunna vara behjälpliga med att förvalta leden. Många är intresserade av skog och natur. Dessutom har vi en helt unik allemansrätt i Sverige som många inte vet så mycket om, säger hon.
Finns mycket att lära
En av de som deltog i vandringen var Burak Bitar. Han kommer från Syrien och har bott i Sverige i två år. Nu bor han i Malmköping.
Vad tycker du om att vara ute i skogen?
– Jag tycker mycket om det. Jag promenerar ofta själv eller med mina kompisar, säger han.
Tror du att man kan lära sig något av den här dagen?
– Ja, det finns mycket man kan lära sig här i skogen. Till exempel om svampar och andra nya saker att titta på.
Första gången i skogen
Rim Raweb var en annan av deltagarna i vandringen.
Brukar du vara ute i skogen?
– Det här är första gången, säger hon.
– Det är jättefint.
”Det är där integrationen börjar”
Sörmlandsleden har blivit mer och mer populär de senaste åren när både medlemmarna i föreningen och vandrarna blivit fler. Och även söndagens arrangemang var mäkta populärt.
Omkring 120 personer var anmälda till vandringen, det var klart fler än Alina Treijner hade hoppats på.
– Många människor kommer lära känna varandra här idag och vi tror på att ett socialt kontaktnät öppnar dörrar till allt i samhället, det är där integrationen börjar, säger hon.
Integrationsvandringen
Arrangerades på söndagen av länsstyrelsen, Sörmlandsleden, Flens kommun, Civilförsvarsförbundet och språkvännerna i Flen.