Jerry Persson, Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund. Foto: SVT

Risk för vattenbrist i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk för att det blir bevattningsförbud i år för sörmlänningar som är beroende av grundvatten för sin vattenförsörjning, om det torra vädret fortsätter. Det säger Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund. Vattennivåerna är historisk låga just nu.

Från sitt kontorsfönster har han första parkett. Och det inte någon vårflod han ser. I Nyköpingsån brukar flödet var fem gånger så högt så här års.

SVT Play: Sjunkande nivåer i vattendragen

– Det är historiskt låga flöden i Nyköpingsån. Det är ungefär lika lågt som 1976, som var ett riktigt torrår, berättar Jerry Persson vid Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund.

Låga vattennivåer

Uppströms är det likadant. Rekordlåga vattennivåer i flera sjöar. Här under vägbron i Vrena syns det tydligt hur vattennivån sjunkit.

Under vägbron i Vrena syns de låga vattennivåerna tydligt. Foto: SVT

-  I och med att grundvattnet är så lågt, så blir det även låga vattennivåer i sjöarna. Det är bekymmersamt för det är så här års som grundvattnet ska fyllas på. Innan växterna börjar suga i sig nederbörden, säger Jerry Persson.

Och hur mycket har det fyllts på i vinter?

– Riktigt dåligt! Så det kan bli väldigt låga nivåer till sommaren och hösten, säger Jerry Persson.

Risk för bevattningsförbud

Enligt SGU:s senaste mätning så ligger grundvattennivåerna i hela Sörmland under eller mycket under det normala. Och det här kan skapa stora problem för dem som är beroende av grundvatten. Till exempel de som har enskilda brunnar men också för hela samhällen.

Och där är risken för bevattningsförbud överhängande om inte himlen öppnar sig.

– På de orterna får man verkligen vara på tå i år och ha koll på grundvattennivåerna och kanske införa bevattningsförbud. För det kan bli så illa om det inte kommer mer nederbörd, avslutar Jerry Persson vid Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund.

Samordnar vattenregleringen

Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund är en förening med 70 medlemmar i Sörmland med omnejd. Den består av kommuner, landsting, företag, lantbrukare och olika ideella föreningar. Huvuduppgiften är att övervaka vattenkvalitén och samordna vattenregleringen i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.