Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Porrinspelning i Nyköpingshus och skoförbud på Matbutiken i Eskilstuna. Se några aprilskämt i Sörmland, och hör Eskilstunabon Johanna Krumlinde på Skansen förklara fenomenets uppkomst. Foto: TT och Johanna Krumlinde

Så har vi blivit lurade i Sörmland på första april – då startade fenomenet

Publicerad

Fenomenet ”april, april” har en lång tradition i Sverige, där det har varit en dag fylld med skämt och skoj sedan mitten av 1600-talet. I dag är det främst i sociala medier som aprilskämten sprids.

Ursprunget till aprilskämten är höljt i något av ett dunkel, men enligt Nordiska museet skämtandes det i delar av Europa redan på 1500-talet. Detta i samband med olika karnevaliska vårfester, som ofta var retsamma och ironiska. Idén var att man skulle få skämta fritt utan att oroa sig för konsekvenserna.

I dag är sociala medier den största arenan för aprilskämten. Länge var det vanligt att även traditionella medier bjöd på aprilskämt, men allt fler har valt bort detta. I SVT:s lokala nyheter i Sörmland har det inte förekommit på många år.

aprilskämt

– Det är en trovärdighetsfråga. Jag tyckte i och för sig att en del medieskämt var rätt roliga, men den tid är sedan länge förbi då man kunde vara hyfsat säker på att uppföljningen som förklarade skämtet också nådde dem som blivit lurade, säger Lena Michanek, redaktionschef och ansvarig utgivare.

I videoklippet ovanför ser du några moderna skämt i Sörmland – och hör Eskilstunabon Johanna Krumlinde, som arbetar på kulturhistoriska avdelningen på Skansen i Stockholm, förklara uppkomsten av aprilskämten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

aprilskämt

Mer i ämnet