Foto: Claudio Bresciani / TT

Så nöjd är man med sin vårdcentral – se hela listan

Publicerad

Svenska patienter har fått sätta betyg på sina vårdcentralsbesök. Resultaten visar att sörmländska patienter är lite mindre nöjda än rikssnittet.

Fick du träffa den läkare/ sjuksköterska du ville? Upplevde du att personalen samarbetade väl?

Det är två av de frågor som patienter fick svara på i den stora primärvårdsenkäten som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) skickade ut i höstas. 10 000 enkäter skickades ut till Sörmländska patienter och ungefär 40 procent av de tillfrågade svarade i undersökningen.

Betyg på vårdcentralerna

Nu presenteras resultaten och de visar att sörmlänningarna är något mindre nöjda med sin vårdcentral än snittpatienterna i Sverige.

– Generellt är vården som erbjuds i landet och Sörmland mycket bra även om länets resultat överlag ligger någon eller några procentenheter under rikssnittet, kommenterar Asghar Farahani, chef för Hälsoval Sörmland, som ansvarar för vårdcentralerna i Sörmland i ett pressmeddelande.

”Måste jobba med sitt resultat”

Patienternas har betygsatt sina senaste besök på vårdcentralen utifrån kriterier som bemötande och tillgänglighet. Svaren visar att patienterna generellt sett tycker att primärvården har hög kvalitet i Sverige, skriver SKL.

Det tycker också de sörmländska patienterna, även om siffrorna i länet är lägre än riksgenomsnittet. Lägst resultat får vårdcentralerna i Sörmland när det gäller vårdens kontinuitet och koordinering.

Stor variation mellan vårdcentraler

I frågor som rör respekt och bemötande får sörmlands vårdcentraler högst betyg, där över 8 av 10 svarar att de är nöjda. Patienternas nöjdhet med sina vårdcentraler varierar dock stort mellan olika vårdcentraler.

– Nu måste varje vårdcentral gå vidare och jobba med sitt eget resultat för att se vilka utvecklingsmöjligheter som finns inom den egna verksamheten, säger Asghar Farahani, chef för Hälsoval Sörmland.

Flens vårdcentral i topp

Sörmlands vårdcentraler med bäst helhetsintryck (maxpoäng 100):

Vårdcentralen Flen (89 poäng)

Vårdcentralen Stadsfjärden (88 poäng)

Vårdcentralen Nävertorp (85 poäng)

Vårdcentralen Strängnäs (85 poäng)

Vårdcentralen Achima Care Eskilstuna (84 poäng)

Vårdcentralen Kyrkbacken (83 poäng)

Vårdcentralen Bagaregatan (82 poäng)

Vårdcentralen Åsidan (81 poäng)

Vårdcentralen Mariefred (81 poäng)

Vårdcentralen Skiftinge (81 poäng)

Vårdcentralen Smeden (80 poäng)

Källa: Primärvårdsmätningen 2015, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Svarsfrekvensen på de utskickade enkäterna varierar, siffrorna ska därför tolkas med försiktighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.