Studsvik – Landshövding vill ha reaktorer kvar

Uppdaterad
Publicerad

Landshövding Bo Könberg vill att regeringen ser över om åtminstone en av reaktoerna på Studsvik ska återstartas. Det för att producera material för sjukvården.

Det är tre professorer som i en debattartikel tagit upp ämnet. De hävdar att det råder brist i världen på vissa radioaktiva ämnen som används inom cancervården – ämnen som tidigare producerats i framför allt reaktor två i Studsvik.

De bägge forskningsreaktorerna stängdes av 2005 och ska inom kort monteras ner, men de tre professorna föreslår istället att åtminstone en av dem tas i bruk igen.

Att bygga upp nytt skulle kosta 4 miljarder kronor. Att återställa en av reaktorerna i Studsvik kostar en bråkdel av det beloppet, menar professorerna.

Bo Könberg vill i ett brev till utbildningsdepartementet att regeringen ser över om professornas synpunkter borde leda till att återstarta Studsvik reaktoer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.