Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför finns könsuppdelad träning och vad säger det om jämställdheten? Genusforskaren Greta Bladh svarar i klippet. Foto: TT/SVT

Tre frågor om: Könsuppdelad träning

Publicerad

Yoga för män och tjejgym är – som det låter – fenomen där män och kvinnor tränar könsuppdelat. Det kan vara ett sätt att sänka ribban till olika träningsformer som inte är lika vanliga för respektive kön.

Träning för kvinnor är vanligare än träning enbart för män, menar genusvetaren Greta Bladh.

– Att det är separatistiskt för kvinnor är mer vanligt än att det är det för män. Anledningen till det är att idrott har, historiskt sett, varit en maskulin domän. Tittar man bara på OS historia, där var kvinnor exkluderade under en lång tid.

Träning för enbart män, speciellt i traditionellt ”kvinnliga” sporter, kan komma att bli vanligare, tror Greta Bladh.

– Man kan ju säga att det länge har varit en tyst regel att idrott endast är för män, men på samma sätt som separatistisk träning har blivit mer vanlig bland kvinnor kanske träning för bara män kommer komma mer nu i framtiden.

Yoga för stela män

Ett exempel på det är yoga för män som ibland även går under namnet ”yoga för stela män”. Det tror Greta Bladh är ett sätt att sänka ribban ytterligare.

– Det kanske är jobbigt att säga att man ska gå och träna något som klassas som tjejigt, men en yogaklass för stela män gör att det är lite på skoj. Ofta har det som en man gör som är lite feminint också lite en skämtsam underton – vilket i sin tur gör att könsrollerna cementeras ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.