Trosa inför bevattningsförbud – grundvattennivåerna är för låga

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelade Trosa kommun att det är förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att vattna i trädgården, fylla pooler eller tvätta bilar eller hus.

Anledning till förbudet är att grundvattennivåerna är låga till följd av liten mängd nederbörd det senaste året.

Det kommunala dricksvattnet får bara användas till mat, dryck och personlig hygien. Mindre blommor får vattnas med vattenkanna. Den som bryter mot bevattningsförbudet riskerar att få sitt vatten avstängt, skriver Trosa kommun på sin hemsida.

Trosa

Nyköping och Gnesta har haft bevattningsförbud hela vintern, eftersom grundvattennivåerna och nivån i sjön Yngaren fortfarande är låga.

Sörmlands vatten, som levererar dricksvatten till Katrineholm, Vingåker och Flen, införde ett bevattningsförbud den 1 maj. Det gäller enbart klockan 06–20 och syftar till att jämna ut förbrukningen av dricksvatten från reningsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trosa

Mer i ämnet