Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan båda männen frikännas när de hittades i en lokal som hade 33 kilo amfetamin? Hör Anna Asklöf svara i klippet ovan. Foto: Aymen Mussa/SVT

Vändningen: Åklagare underkände knarkutredning

Uppdaterad
Publicerad

Två män frias efter att ha varit åtalade misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott efter att polisen gjort ett knarkfynd på över 33 kilo amfetamin i en lokal i Vagnhärad.

Händelsen inträffade i augusti under förra året då polisen skulle göra en kontroll av företaget. På plats hittar man bland annat över 33 kilo amfetamin efter att man gjort en husrannsakan då polisen känt en kraftig lukt av cannabis i lokalen.

Tre män greps och i februari väckte åklagaren i Nyköping åtal mot två av männen, den ena i 40-årsåldern och den andra i 50-årsåldern, misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.

Åklagaren: ”Trodde inte på åtalet”

Domen meddelades under tisdagen och bägge männen frias från synnerligen grovt narkotikabrott. Mannan i 40-årsåldern döms dock till en månads fängelse för narkotikabrott på grund av innehav av cannabis.

Åklagaren Anna Asklöf i Eskilstuna, som tog över ärendet från Nyköping på grund av resursskäl, säger att hon inte trodde på åtalet från början och att hon gjort en helt annan bedömning av bevismaterialet.

– I min slutplädering så yrkade jag på att domen skulle ogillas, säger hon.

Rätten delar Asklöfs bedömning och skriver i domen att det saknas bevisning som till exempel DNA-spår eller fingeravtryck som direkt binder de två åtalade männen till amfetaminet eller till tillverkningen av knarket.

Sannolikt inte framställt i lokalen

NFC som bedömt amfetaminet säger att det med stor sannolikhet inte har framställts i lokalen. Mannen i 40-årsåldern, som är ägare till lokalen, har också sagt att flera haft tillgång till lokalen, vilket inte har motbevisats av åklagaren skriver rätten.

– Det är väldigt ovanligt att man yrkar på en ogillande dom men det handlar om grov brottslighet och långa fängelsestraff och då förväntar jag mig mer robust bevisning, säger Asklöf.

Hon säger också att hon delar tingsrättens bedömning och kommer inte att överklaga domen.

Båda männen har hela tiden nekat till synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen i 40-årsåldern har dock erkänt innehavet av cannabis.

Två män frias efter att ha varit åtalade misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott i Vagnhärad. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.