Thomas Byström, regionchef på Företagarna, vill se fler åtgärder från kommunerna för att rädda de lokala företagen. Foto: SVT

Företagare vill se utökat coronastöd från kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan coronakrisen bröt ut har en rad kommunala stödåtgärder satts in för att underlätta för de lokala företagarna. Nu vill branschorganisationen Företagarna se mer kommunalt stöd till företag som drabbats.

– Uppskjutna betalningar är bara en kortsiktig lösning, säger Thomas Byström, regionchef på Företagarna.

Korttidspermitteringar, nedsättning av arbetsgivaravgiften och möjlighet till hyreslättnad är några av de nationella åtgärder som regeringen lagt fram för att stötta näringslivet under coronakrisen. 

Samtliga nio kommuner i länet har beslutat om åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronasmittan. I regel handlar de om att företag får möjlighet att skjuta upp betalningar av olika avgifter och fakturor. I Trosa har kommunen gått så långt att de beslutat att ta bort avgifter för planerad tillsyn och kontroll. Den vägen vill intresseorganisationen Företagarna att fler kommuner går.

Coronaviruset i Sörmland

Intäkter förlorade för alltid

De menar att hotell- och restaurangbranschen är särskilt utsatt jämfört med andra branscher. Här kommer inte hjulen att rulla i dubbel hastighet för att det finns ett uppdämt behov av varor när krisen väl är över. 

– Intäkter som är förlorade i dag är förlorade för alltid. När konsumtionen väl är i gång igen kommer inte folk ha ett behov av att köpa två luncher på restaurangen istället för en, säger Thomas Byström. 

I Eskilstuna kommun har restauranger getts möjlighet att öppna uteserveringar tidigare och här får företagare möjlighet att senarelägga sina betalningar till energibolaget. Och fler åtgärder kan vara på gång inom kort.

Vissa avgifter kan strykas

– Vi tittar igenom alla åtgärder och om vi kan göra något ytterligare, som att efterskänka vissa avgifter, säger Niklas Edmark näringslivsdirektör Eskilstuna kommun. 

Vissa kommuner ger exempelvis skolelever möjlighet att äta skollunch i restauranger. Är det en åtgärd som kan vara aktuell i Eskilstuna? 

– Det är något vi tittar på. Men då väcks också frågan om det samtidigt kan bidra till att fler smittas. Vi vill ta till åtgärder som vi vet får rätt effekt, säger Niklas Edmark. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet