Foto: Grafik Mattias Klittmark

Vingåker och Nyköping positiva till sprututbyten

Uppdaterad
Publicerad

Det kan öppna för att injicerande missbrukare i Sörmland kan få möjlighet att byta ut sina sprutor redan nästa år.

När landstinget Sörmland för ett par år sen ville införa ett sprututbytesprogram för injicerande narkomaner i länet, för att minska smittspridning av HIV och Hepatit C, sa Sörmlandskommunerna nej. Men när landstinget nu gör ett nytt försök verkar det som man kanske kan få med sig ett par av kommunerna.

– Vi säger ja, för vi tycker det är viktigt att förhindra smittspridning och vi tror på en dialog med missbrukarna och tror inte att fler missbrukar bara för att det finns rena sprutor, säger Robert Skoglund (S) ordförande i socialnämnden i Vingåker.

– Vi säger nej, för samhällets signaler måste vara tydliga och vi ska inte underlätta missbruk, säger Göran Dahlström (S) ordförande i kommunstyrelsen i Katrineholm.

Åsikterna går alltså isär, men till skillnad från förra gången landstinget försökte få med sig Sörmlandskommunerna och fick nej, visar det sig nu vid en rundringning som SVT Nyheter Sörmland gjort att landstinget kan få ja till ett sprututbytesprogram, och kanske även av fler kommuner än Vingåker.

Några kommuner säger sig visserligen stå kvar vid förra beslutet att säga nej, som Katrineholm, Gnesta, Trosa och Oxelösund. Andra kommuner inväntar landstingets förfrågan och svarar därför att man i nuläget inte vet hur man kommer att ställa sig till en förfrågan. Det är Eskilstuna, Strängnäs och Flen. Ja till sprututbytesprogram säger man alltså i Vingåker, men även i Nyköping säger man sig vara positivt inställda även om man inte fattat något formellt beslut ännu.

– Vi måste våga prova något nytt, även om det egentligen inte är helt nytt eftersom man i Malmö har haft sprututbytesprogram länge med gott resultat. Men det blir ju nytt för oss här i Sörmland, säger Robert Skoglund (S) i Vingåker.

– Det finns ingen entydig forskning som visar att sprututbytesprogram är bra, menar dock Göran Dahlström (S) i Katrineholm.

Och forskningen har precis som Göran Dahlström säger spretat åt olika håll genom åren. Men nu får landstinget ändå stöd i sina sprututbytesambitioner från flera instanser, bland annat FN ,WHO, regeringen, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Röda Korset och därtill alltså ett par Sörmlandskommuner som tycker att det är viktigt. Och det handlar inte bara om att förhindra smittspridning av HIV och Hepatit C, utan också för individernas egen skull.

– Vi tror att vi genom de möten vi får med missbrukarna i ett sprututbytesprogram även kan få dem att sluta missbruka, och det blir ju en enorm vinst både för individen och samhället. Så för skattebetalarna och Vingåkersborna blir det ju också en vinst med ett sprututbytesprogram, säger Robert Skoglund.

– Vi tycker att landstinget istället för att försöka införa ett sprututbytesprogram borde prata med oss kommuner om hur vi ska hantera missbruksproblematiken framöver tillsammans, säger Göran Dahlström.

I höst ska landstingets utredare vara klar med sin inventering och om landstinget då får positiv respons från Sörmlandskommunerna, kan ett sprututbytesprogram starta redan under 2016, det tror landstingets utredare Sven Nordlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.