På Södersjukhuset finns Sveriges enda akutmottagning för våldtäktsoffer. Varje år söker ett 20-tal kvinnor vård där för att de blivit våldtagna på Finlandsbåtarna.
– Totalt så träffar vi ungefär 600 patienter varje år, så det är ungefär två till tre procent av dem. Så det är många, säger överläkare Anna Tiihonen Möller, på Våldtäktsmottagningen på Södersjukhuset.
Varför tror du att det är så många?
– Det är många människor på ett litet utrymme på färjorna och det är många långa korridorer som man lätt kan förvirra sig i och i många fall handlar det om en stor alkoholkonsumtion. Precis som vid alla våldtäkter så finns det potentiella våldtäktsmän som utnyttjar situationen.
SöS vill underlätta rättsprocesserna
Södersjukhusets våldtäktsmottagning har under den senaste tiden informerat personalen på Finlandsfärjorna om hur de kan hjälpa till för att inte försvåra rättsprocessen när en våldtäkt sker.
– Det handlar till exempel om att hjälpa en person i kris, säger Anna Tihonen Möller.
Missvisande statistik enligt polisen
Men enligt polisen rör det sig om fler våldtäkter än de brottsoffer som kommer in till SöS. Eftersom målsägande kan komma från andra orter än just Stockholm, faller många brottsoffer mellan stolarna när det kommer till statistiken.
– Det förekommer fall där målsägande anmäler brottet i sin hemort, men vi för ingen statistik för just färjevåldtäkterna, så det är svårt att säga hur hög den siffran är. Det vågar jag inte spekulera i, säger Peter Andersson, gruppchef på joursektionen vid citypolisen Stockholm.