• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skarvens spillning innehåller frätande ammoniak, vilket ofta tar död på växtligheten på öar där de bosatt sig. På tre öar i Värmdö kommun har någon eller några personer klivit i land och haft ihjäl totalt 75 skarvungar. Foto: AP

Skarvar dödade i massaker på skärgårdsö

Uppdaterad
Publicerad

På tre skärgårdsöar i Värmdö kommun har 150 skarvbon förstörts och 75 skarvar dödats. Fåglarna har hittats både på marken och hängandes i träden. Händelsen har nu polisanmälts av Länsstyrelsen.

Skarven är troligen skärgårdens mest omdiskuterade fågel. Deras förmåga att med sin frätande spillning ta död på all växtlighet på öarna de bosätter sig på retar ofta upp skärgårdsbor. De är dessutom fenor på att fånga fisk, vilket gjort att många fiskare upplever dem som ett problem.

Detta har med åren gjort att skarvarna fått utstå en del spe från människor, men frågan är om inte händelsen som i år utspelat sig på tre kobbar i Värmdös skärgård är det värsta de utsatts för.

Skarvungar hängdes i träden

I maj i år gjorde Skärgårdsstiftelsen en rutinkontroll av skarvbeståndet på de tre små öarna. Då räknade man till totalt 171 skarvbon. När man kom tillbaka i augusti fann man endast 81. På marken fann man 12 avsågade medelstora grenar, i vilka det fanns skarvbon.

LÄS MER: ”Man gör inte så mot levande varelser”

Men den eller de som saboterat skarvbona hade inte nöjt sig där. Man hittade även spåren efter vad som närmast kan beskrivas som en massaker på skarvungar. Tiotals ungar hittades döda på marken. Totalt hittades 75 döda skarvar på öarna, varav 24 hittades upphängda i träden.

Händelsen polisanmäld

Att döda skarvar är förbjudet enligt lag, då fågeln är fredad från jakt året runt. Länsstyrelsen har därför polisanmält händelsen som misstänkt jaktbrott alternativt artskyddsbrott. I sin anmälan skriver man att ”olovlig jakt kan innebära ett hot mot artens bevarandestatus”.

I dagsläget finns ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.