Yasmin Benakkouche med sin mamma och syster. Adam Ayash med sin mamma Amel.

Josuf Abdi: ”Kan berätta i skolan att jag också haft en bra sommar”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är i full gång och många passar på att semestra och åka på utflykter. Men alla har inte möjligheten att åka iväg med familjen – något stadsdelsförvaltningen i Rinkeby velat göra något åt. Här arrangerar man nu billigare aktiviteter för familjer. SVT Nyheter Stockholm följde med på en busstur till Parken Zoo i Eskilstuna.

Under tisdagsmorgonen samlas föräldrar och barn i Rinkeby för dagsutflykten till djurparken i Eskilstuna. Den här bussen rymmer 70 platser och är extrainsatt så att fler familjer ska få plats att besöka djurparken.

”Betyder mycket för Rinkeby”

Mamman Amel Ayash har i flera veckor försökt få biljetter men hamnade alltid på reservlistan. Dagen innan färden till Eskilstuna blev det nya bud, då stadsdelsförvaltningen utökade sina platser och Amel kunde trots allt åka med sina två barn.

– Det är jättekul, det är första gången vi åker på dagsturen och barnen är så exalterade. Det här betyder mycket för Rinkeby. Många är låginkomstagare och kanske inte har råd att åka. Samtidigt får föräldrarna möjlighet att lära känna varandra, säger mamman Amel Ayash.

LÄS MER: Populära bussutflykter skapade kökaos i Rinkeby

Även pappan Adan Abdi har fått bilejtter tillsammans med sina tre barn.

Josuf Abdi med sin syster och pappa Adan Abdi Foto: SVT

– Många åker på semester utomlands, till Thailand eller Afrika och när barnen börjar skolan så kan barnen berätta att de varit på djurparken, det är vår semester. Annars skulle vi ha varit kvar i stadsdelen under sommaren. Så, vi är jättenöjda, säger han.

Sommarens höjdpunkt

Yasmin Benakkouche är Rinkebybo och går i mellanstadiet. Det är andra gången som hon får följa med på den här typen av busstur, senast var 2013. Och i sommar höll det på att inte bli av, trots att hon och mamman köade i flera timmar utanför Medbrogarkontoret.

– Förra gången fick vi inte följa med, då grät jag och det var inte så kul. Folk köade i timmar, men nu är det kul, jag hoppas på att se vilda katter idag, jag gillar katter, säger Yasmin Benakkouche.

Josuf Abdi är här med sin pappa och sina två systrar. Det är lejon och tigrar som väcker hans intresse idag på djurparken.

– Det är soligt idag, och man får träffa alla djur som är här. Det är spännande, säger Josuf.

Adam Ayash är här med sin bror och mamma. Han tycker att det är mycket roligare att vara på djurpark än i Rinkeby.

– Det finns inte så mycket i Rinkeby, här finns djur och karuseller och lek, säger Adam.

Vad hade du gjort annars?

– Lekt med mina kompisar på gården, det är också kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.