Efter den senaste tidens skjutningar i både Tensta och Rinkeby har boende i området tröttnat. Därför har nu flera lokala aktivister tillsammans med ett antal föreningar anordnat en två dagars demonstration med start i dag i Rinkeby.
– Det här är en nationell kris, en nationell fråga. Det är aldrig okej att unga män mördas i Sverige. Jag tror att vi behöver lyfta frågan högre upp och inte stirra oss blinda på själva handlingen, det är mycket annat som spelar roll, säger Ilyas Hassan, en av initiativtagarna till ”Förorten mot våld”.
Han fortsätter:
– Det kan vara missvisande att tro att det här bara handlar om kriminella, att vända debatten till att kriminella skjuter varandra.
– Men oavsett är det aldrig okej att någon mister sitt liv och att begränsa det här och bara tro att det handlar om gänguppgörelser är fruktansvärt.
Ställer krav
Uppskattningsvis ett par hundra personer fanns på plats på Rinkebytorget när demonstrationen startade klockan 13. Stämningen var lugn, rapporterar SVT Nyheters utsände Tommy Bergman.
Hussein Farah Warsame, imam på islamiska kulturcentret i Rinkeby, var en av talarna. Han menade att alla, både myndigheter och boende, tillsammans måste arbeta för att stoppa våldet. Han vill även ha hårdare straff för vapeninnehav.
– Lägg ned vapnen. Det räcker nu, sade han riktat till alla ungdomar.
Före demonstrationen höll de lokala aktivisterna en presskonferens där de presenterade en rad krav på åtgärder från regeringen.
Marcella De La Cerda, talesperson för Förorten mot våld, menar att invånarna i Tensta-Rinkeby behandlas annorlunda än de i innerstan.
– Om vi hade sett att 22 barn hade dött inne i stan, eller i ett annat område där vita människor bor, skulle reaktionerna ha varit helt annorlunda. Då skulle man absolut inte bara ha velat ha polisinsatser utan också sociala insatser där man värderar människor på samma sätt, säger hon i SVT:s Gomorron.
Prata med oss
Under de två senaste veckorna har tre personer skjutits ihjäl i Rinkeby och Tensta. Polisen fick under förra veckan kritik från Leif GW Persson för deras sätt att hantera mord i förorter där det bor många med utländsk bakgrund. Men polisen menar att det är svårt att lösa brott i områden där många är rädda för att vittna.
Många menar att det finns en tystnadskultur i socioekonomiskt utsatta områden, vad tänker du om det?
– Det grundar sig i att folk inte har förtroende för myndigheter och då måste diskussionen bli hur man ska skapa förtroende, säger Ilyas Hassan.
– Jag tror att det är bra att man från beslutsfattande håll pratar med oss och inte till oss. Men det är helt klart ett stort problem och man behöver göra något åt det.
Behövs fler jobb och investeringar
Inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker det är hårt säga att ökad polisnärvaro inte har fungerat, bara för att det har skett några nya våldsdåd. Han menar att det krävs fler poliser, snabbare påföljder och snabbare lagföring.
– Myndigheter har dragit sig ur förorterna, vi måste få tillbaka myndighetsnärvaron. Vi måste också få privata företag att etablera sig i våra förorter. För det krävs att de här områdena utvecklas positivt. Det behövs fler jobb, bättre utbildning och investeringar, säger han i SVT:s Gomorron.
Ligger det något i det att man behandlar människor olika?
– Vi kanske har gjort det, men det ska inte vara så.
Varför har inte politiken ingripit tidigare?
– Det är en väldigt bra fråga. Jag ser hur antalet jobb har blivit färre, hur utbildningsplatserna blivit färre och sämre under de här åren. Nu börjar den här utvecklingen att vända, det är för sent men det börjar vända. Vi får fler jobb, ungdomsarbetslösheten minskar, skolresultaten blir bättre, säger han.
Akuta krav från aktivisterna
- En krisbudget för att akut stötta områden som drabbats. Varje område ska tillsammans med boende och civilsamhället själva bestämma vad det ekonomiska stödet ska gå till.
- En haverikommission som utreder varför norra Stockholmsområdet drabbats av så många mord.
- Ökade satsningar på psykologer och kuratorer för att stötta de drabbade.
- Nationella åtgärder för att komma åt flödet av vapen.
- 300 praktikplatser för unga vuxna.
- Uppsökande jobbverksamhet
- Budget för avhopparverksamhet.
- Omvandla servicelägenheter till bostäder för unga vuxna.
- Ökad delaktighet och insyn i lokala processer.
- En utredning av det arbete som stadsdelens tjänstemän har utfört för att stoppa våldet.