En stor stark är ofta en standardbeställning från en törstande. Att innehållet i glaset är massproducerat och kommer från en multinationell bryggerijätte kanske tidigare har saknat betydelse.
Men nu sprider sig ölkulturen, och ölälskaren har blivit finsmakare i takt med att mikrobryggerierna blir allt fler i Stockholm. I Stockholm finns det nu närmare 40 mikrobryggerier.
Fick likes – utan några produkter
Gamla Enskede Bryggeri realiserades 2012 av Robin Johnander, då han sökte patent för varumärket. Något faktiskt bryggeri fanns inte då – endast en hembryggarutrustning bestående av en 30 liters-kastrull och ett antal plasthinkar, samt fyra års erfarenhet av ölbryggning och ett antal egenkomponerade recept.
– Man bakar bröd och lagar mat, och jag tänkte: ”nu ska jag lära mig att brygga öl också”. Då tog jag namnet Gamla Enskede Bryggeri, och efter två veckor började det ticka in likes på Facebook för bryggeri som inte hade några produkter!
Specialiserad på lättöl
– Det finns inget bryggeri som gör hantverksbryggd lättöl. Då tänkte jag – vi prövar det här! Och så var det en marknad i samma veva, och folk gillade ölen. Sen var vi i rullning. Från spisen, 50 liter åt gången tills vi flyttade ut i garaget med 500 liter åt gången.
2013 bestämde Robin sig för registrera verksamheten som företag i stället för att fortsätta som ren hobbyverksamhet.
Mässa för mikrobryggerier
I början av februari arrangerade tidningen Nöjesguiden en mässa specialiserad på just mikrobryggerier. Den första i sitt slag.
– Vi vill veta vad vi stoppar i oss. Vi vill ha mycket smak, vi vill ha mycket aromer och vi värnar om både miljön och vår kropp. Självklart dricker vi då med kvalitet framför kvantitet, säger Jessica Heidrich, bryggare på S:t Eriks bryggeri som ställer ut på mikrobryggerimässan.
– Mikrobryggerierna är väldigt obundna till traditionella metoder och traditionella råvaror. Jag har gjort öl med både cigarrer och pepparkakor. Jag låter mig aldrig begränsas av de klassiska råvarorna, säger Fredrik Tunedal, bryggare på Pang Pang Brewery som också visar upp sin öl på mässan.
Alf Tumble är sommellier och expert på öl. Han skriver regelbundet om dryck i bland annat Dagens Nyheter.
Hur länge håller trenden i sig?
– Jag tror inte det är någon trend eftersom det hållit i sig så länge, tjugo år nu. Men framöver tror jag att vi kommer dricka öl på ett annat sätt, säger han.
Hur då?
– Jag tror vi kommer dricka mer öl till mat framöver. Att man tar in en flaska öl istället för en flaska vin, säger Alf Tumble.
Mikrobryggerier i Stockholm
Intresserad av vilka mikrobryggerier som finns i Stockholmsområdet? Sveriges mikrobryggerier har mer information om alla medlemsbryggerier.