David Lundqvist (S) och ordförande Mats Welander (M) är båda eniga med om att det nu råder oenighet i Sigtunas kommunrevision.

Djup spricka bland Sigtunas revisorer

Publicerad

Efter rapporteringen om misstänkt vänskapskorruption hade kommunrevisionen ett extra möte på fredagen. Efteråt konstaterar ordförande att det råder djup oenighet i gruppen.

Revisorerna i en kommun väljs av fullmäktige vart fjärde år. Syftet är att de som oberoende, ska följa fullmäktiges verksamhet men inte lägga sig i politiken.

Efter Uppdrags Gransknings rapportering om misstänkt vänskapskorruption i Sigtuna hade kommunrevisionen idag, fredag, ett extrainsatt möte. Efter två timmar kunde ordförande Mats Welander (M) konstatera att gruppen delats i två läger.

Delat läger

På den ena sidan finns David Lundqvist (S) som vill att revisorerna ska granska vad som egentligen hänt och sagts, om det som framkommit i Uppdrag Gransknings rapportering.

På den andra finns de övriga fem revisorerna som menar att Lundqvist driver en egen agenda som inte är oberoende på det sätt som krävs av en kommunrevisor.

– David Lundqvist vill att vi ska rentvå det socialdemokratiska partiet och det är verkligen inte vår uppgift. Inte ens hans partikamrat i revisionsgruppen håller med honom, säger kommunrevisionens ordförande Mats Welander.

Vill stänga dörren

Welander går så långt att han säger David Lundqvist inte ska vara med i kommunrevisionens möten framöver.

– Det är möjligt att jag begår ett fel här men så länge han förfäktar sin ståndpunkt vill jag inte ha honom i gruppen. Jag som ordförande vill inte ens kalla honom, säger Welander.

David Lundqvist håller helt med om att det nu råder oenighet i kommunrevisionen. Han låter SVT Stockholm ta del av de punkter han tog upp på dagens extrainsatta möte. I skrivelsen framgår det att han föreslår ”åtgärder som vi som lekmannarevisorer kan och/eller bör vidta med anledning av programmet (Uppdrag granskning).”

Han föreslår bland annat att revisorerna ska skaffa svar på frågan om vem eller vilka som konkret riggade/författade ”fribrevet” i december 2003 för den klubblokal som pekats ut som spelhall.

”Man kan inte köra sitt eget race”

Men gruppens ordförande Mats Welander avfärdar det mesta av David Lundqvists förslag på vad kommunrevisionen bör göra.

– Han måste sluta med detta. Det är högst olämpligt att bombardera press och sociala medier med sina politiska åsikter, säger Welander.

”Jag vill ha fram sanningen”

När David Lundqvist får höra vad den moderata ordförande säger blir han tyst men säger att han vill ha fram sanningen.

– Som revisor ska man försöka ta reda på sanningen. I Uppdrag Granskning påstås bland annat att kommunstyrelsens ordförande inte följt reglerna. Jag vill att sanningen kommer fram, säger Lundqvist.

Men kan du inte förstå att det kan uppfattas som att du som S-märkt revisor inte håller dig neutral?

– Nej. Udden i ett vinklat reportage är riktad mot det parti jag tillhör. Om ingen annan undersöker detta så blir Uppdrag Gransknings version betraktat som den enda sanningen, säger David Lundqvist.

Hade du agerat på samma sätt som revisor om det hade varit kritik riktad mot Moderaterna?

– Ja, det hade jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.