Foto: Pmagi AB/TT

Folktandvården förbjöd tandläkare att täcka armarna – stäms av DO

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen (DO) stämmer Folktandvården efter att en muslimsk kvinnlig tandläkare inte fått bära engångsärmar för att skyla sina underarmar.

Folktandvården beslutade i början av februari att förbjuda användandet av engångsärmar. En klinikchef och en representant från Folktandvårdens lokala hygienkomitté hade tidigare godkänt engångsärmarna. Tandläkaren som hade arbetat på Folktandvårdens mottagning i Järfälla i nästan sex år fick fram till i februari använda sig av engångsärmar.

Finns inget vetenskapligt stöd

Folktandvården menar att frågan om engångsärmar hade aktualiserats på nytt med anledning av Socialstyrelsens föreskrifter om att arbetskläder ska vara kortärmade i allt behandlingsarbete. Folktandvården hänvisade till Socialstyrelsens nya föreskrifter om basala hygienrutiner i vård och omsorg.

Men enligt DO är Folktandvårdens tolkning av föreskriften felaktig. DO menar att engångsärmar som byts mellan varje patient inte kan jämföras med exempelvis förband eller smycken så som Folktandvården har gjort. Enligt DO finns det inte heller något vetenskaplig stöd för att förbjuda engångsärmar.

Kräver 100.000 i ersättning

Tandläkaren fick efter förbudet rätta sig efter de nya reglerna eller lämna sin tjänst. Kvinnan blev kort därefter sjukskriven men försökte att komma tillbaka till jobbet och anpassa sig efter de nya reglerna. Men hon valde senare att säga upp sig.

DO anser att tandläkaren diskriminerats av sin arbetsgivare och kräver 100.000 kronor i ersättning för kvinnan.

Viktigt för muslimska kvinnor

För några veckor sedan fick en kvinnlig tandläkarstudent rätt att täcka sina armar efter en dom från Stockholms tingsrätt som slog fast att det är diskriminerande att förbjuda löstagbara engångsärmar inom vården.

Tandläkarstudenten Nema Abdihakim menade att domen var viktig för många muslimska kvinnor.

– Tidigare har många muslimska kvinnor avstått från att jobba inom vården för de kände att arbetsklädseln hindrade dem. Domen innebär att man kan tillämpa alternativ och kan jobba och studera som vanligt. Jag tror att de som tidigare valt att avstå från att arbeta inom vården nu kan välja vården i större utsträckning, säger Nema Abdihakim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.