• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dödskjutningarna i Stockholm har tredubblats sedan 2011 – och polisen har svårt att lösa falllen. Foto: SVT

Dödsskjutningarna som polisen inte lyckats lösa

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två och ett halvt åren har 25 personer skjutits ihjäl i gängrelaterat våld i Stockholm. Men bara två fall har klarats upp. I flera av fallen finns heller inte någon misstänkt gärningsman.

Enligt polisens siffror ökar dödsskjutningarna för varje år i Stockholms län. De senaste fem och ett halvt åren åren har närmare 40 personer mist livet i gängrelaterat våld. Värst drabbat är norr- och söderort.

Kraftig ökning av våldet

På drygt fem år har antalet döda tredubblats. Enligt lokalpolischefen i Botkyrka, Erik Åkerlund, är tillgången till vapen en orsak.  

– När det handlar om de här skjutningarna kan det till exempel ha att göra med tillgång till vapen. Men också om det är någon pågående konflikt mellan kriminella nätverk som har den kapaciteten. Dessa faktorer kan göra att man får en ökning, säger Erik Åkerlund. 

De senaste två och ett halvt åren har 25 personer skjutits ihjäl. 24 ärenden finns hos polisen.

Polisen: ”Svårt för oss”

Bara två av dessa 24 ärenden gällande dödsskjutningar har lett till åtal. I de övriga 22 har åklagaren inte lyckats åtala någon ännu. I knappt hälften av fallen finns inte ens en någon misstänkt gärningsman. 

Polisen menar att det är svårt att få människor att vittna, något som försvårar arbetet. 

– Det som gör situationen svår för oss är när det helt enkelt är en uppgörelse mellan kriminella. De som finns på platsen har samma agenda. De vill inte ha någon inverkan från polisen. Och finns det då inga utomstående vittnen, ja då är det en svår situation, säger Erik Åkerlund.

Misstro mot rättssystemet

Men det är fortfarande 12 fall som inte har någon gripen eller misstänkt gärningsman? 

– Det är fortfarande så att vi i många ärenden behöver mer information för att kunna komma vidare.

Samtidigt är många i de drabbade förorterna kritiska till att polisen inte löser dödsskjutningarna, som Rinkebyprofilen Mohammad Hagi Farah.

– Det är viktigt att polisen satsar och prioriterar. För annars leder det till att folk inte tror på rättssystemet, säger han.

Erik Åkerlund, polischef i Botkyrka, tror dock att flera av brotten går att lösa. Men betonar vikten av att personerna deltar i utredningen. 

– Att ett ärende saknar en misstänkt betyder inte att vi inte kommer att lösa brottet. Det kan mycket väl vara så att vi kommer att lösa flera av de brotten. Och där är vi beroende av att man medverkar i sakens utredning, säger Erik Åkerlund, lokalpolischef Botkyrka. 

Skjutningar med dödlig utgång i Stockholm

2011

Skjutningar: 97

Dödade: 4

Skadade: Ingen uppgift

2012

Skjutningar: 46

Dödade: 3

Skadade: Ingen uppgift

2013

Skjutningar: 90

Dödade: 7

Skadade: 17

2014

Skjutningar: 88

Dödade: 10

Skadade: 28

2015

Skjutningar: 97

Dödade: 11

Skadade: 36

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.