Det var i augusti 2022 som flera personer limmade fast sig på E4 i Solna i närheten av Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Privat/Amad.K

Dom mot 12 klimataktivister – limmade fast sig på E4

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2022 limmade flera personer fast sig på E4 i Solna. 12 dömdes för sabotage i tingsrätten men Svea hovrätt har nu friat dem från det. Däremot döms de för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Den uppmärksammade klimatprotesten blockerade morgonrusningen och ledde till flera mil långa köer. Bland annat fastnade en ambulans under utryckning i trafiken.

Tolv kvinnor och män från hela Sverige dömdes av Solna tingsrätt för sabotage samt ohörsamhet mot ordningsmakten. De dömdes till villkorlig dom och skyddstillsyn.

Frias från sabotage

Men Svea hovrätt kom med en ny dom under fredagen, och anser inte att det var en sådan allvarlig störning att de ska dömas för sabotage.

– Även om aktionen medförde en stor olägenhet för många anser hovrätten att agerandet inte inneburit en sådan betydande störning att det kvalificerar som det allvarliga brottet sabotage, säger tf hovrättsassessorn Erik Silvén Möller i ett pressmeddelande.

Däremot dömer även hovrätten dem för ohörsamhet mot ordningsmakten, alltså för att inte ha följt polisens order.

Inte nödsituation

De åtalade anser att deras handling ingår i demonstrationsfriheten samt att de har handlat i nöd med hänvisning till den pågående klimatkrisen.

– Högsta domstolen har nyligen uttalat att det är ytterst sällsynt att en gärning kan anses tillåten med hänvisning till hot mot mer övergripande intressen, i detta fall miljön. Hovrätten har inte funnit skäl att göra någon annan bedömning, säger Erik Silvén Möller.

Straffet i hovrätten blir dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.