Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kollar inte lika mycket i mobilen längre när jag åker pendeltåg, säger Ellinor Barmyr som pendlar mellan Tumba och Södertälje. Foto: Moa Bergman/SVT

Efter försämrat säkerhetsläge – tryggheten i tunnelbanan utreds

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms tunnelbana är en av delarna som ingår i Trafikverkets och Transportstyrelsens utredning av åtgärder för stärkt trygghet och säkerhet i kollektivtrafiken. Det meddelade infrastrukturminister Anderas Carlson (KD) efter en pressträff på måndagen.

SVT har pratat med flera personer som åker kollektivt både i Södertälje och Rinkeby. En del känner sig inte alls oroliga medan andra undviker att åka kollektivt om det inte är ett måste.

– Jag åker inte in till city i Stockholm om jag inte måste, säger Pia Karin Pettersson.

Höjd terrorhotnivå – Stockholms län

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) om säkerheten i Stockholms tunnelbana. Foto: Håkan Claesson/SVT
Rinkebyborna Amran Mohamed (till vänster) och Ahlam Said (till höger) är oroliga över det försämrade säkerhetsläget i Sverige. Foto: Leonora Toplica/SVT

Rinkebyborna Amran Mohamed (till vänster) och Ahlam Said (till höger) berättar att koranbränningarna har påverkat deras vardag både i Sverige och utomlands.

– I helgen ska Cherrie uppträda i city och mina barn frågade mig ”vågar vi åka tunnelbana dit”, vilket gör mig djupt ledsen. Jag behöver ge mina barn svar som jag inte har och självklart är jag orolig, vi bör vara oroliga, säger Ahlam Said.

– Jag är orolig och åker tunnelbanan bara om jag måste. Jag har även en vän som åkte utomlands som inte vågade säga att hon är från Sverige då flera personer som har gjort det har blivit spottade på. Man är inte säker varken i Sverige eller utomlands, säger Amran Mohamed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjd terrorhotnivå – Stockholms län

Mer i ämnet