Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Återvinningsindustriernas vd Ellen Einebrant kräver tuffare tag mot oseriösa företag. Foto: Tomas Blideman/SVT

Efter Think Pink-härvan – återvinningsbranschen kräver tuffare tag mot avfallsfuskare

Uppdaterad
Publicerad

I december kom åtalet mot de misstänkta i skandalen med återvinningsbolaget Think Pink som dumpat giftigt avfall på ett 20-tal platser i landet. Nu kräver branschen hårdare tag mot oseriösa företag.

– Det här är oacceptabelt. Jag hoppas att vi får nya politiska reformer som sätter stopp för den här typen av skandaler, Återvinningsindustriernas vd Ellen Einebrant.

Fallet med Think Pink beskrivs som det värsta miljöbrottet i Sverige på över 50 år. Ellen Einebrant, vd för Återvinningsindustrierna, hoppas ändå att skandalen med Think Pink kan leda till något positivt i framtiden.

– Det sätter fokus på ett problem och jag hoppas att vi nu får en chans att göra någonting åt det, så att vi kan undvika miljöbrott i framtiden, säger säger Ellen Einebrant.

Think Pink och miljöskandalen

Hårdare straff

För att stoppa fuskare i återvinningsbranschen vill Ellen Einebrant se en hårdare lagstiftning. Hon vill bland annat att straffen för miljöbrott skärps och att tillsynen blir bättre och inriktas på hela kedjan av aktörer.

– Jag hoppas vi ska slippa se fler sådana här oseriösa aktörer för att undvika fler skandaler, säger hon.

”Alla har ett ansvar”

Återvinningsindustrierna vill också att ansvaret för tillsynen flyttas från kommunerna till länsstyrelsen. Ellen Einebrant understryker också att alla som gör upphandlingar med återvinningsföretag har ett ansvar.

– Det är jätteviktigt att man inte bara gör upphandlingar efter bästa pris utan säkerställer att det är en seriös materialåtervinnare, säger hon.

SVT har sökt markägaren som är åtalad för miljöbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Plast, betong, kakel, klinker och tungmetaller. Anna bor granne med en av platserna utanför Norrtälje där sophanteringsbolaget Think Pink dumpat giftigt avfall. Foto: Tomas Blideman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink och miljöskandalen

Mer i ämnet