Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vår förhoppning är att EU-kommissionen ska ge oss grönt ljus” säger Åsa Lindhagen (MP). Foto: Donya Darvishi Gaziani/SVT

EU-kommissionen ska granska Stockholms miljözon 3

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 december 2024 införs miljözon 3 i Stockholms innerstad vilket innebär att bensin- och dieselbilar inte kommer få röra sig inom området, men nu står det klart att beslutet kommer att granskas på EU-nivå.

Strider Stockholms stads miljözon 3 mot EU:s rätt om den fria rörligheten? Det är något som EU-kommissionen nu ska utreda.

Huvudregeln i unionen är att den fria rörligheten inte får inskränkas, men undantag kan göras för att skydda miljö och hälsa. Och Stockholms stad har gjort bedömningen att stadens miljözon ryms inom EU-rätten.

Karta över området i centrala Stockholm som ingår i miljözon klass 3. Foto: SVT Design

Nya beslut får vänta

Att EU-kommissionen nu inleder en granskning innebär att Stockholm stad inte får fatta några nya beslut om miljözonen under tre månader. Det tror dock inte MP kommer att påverka införandet av miljözonen.

Det här ingår i planen och den kommer att rulla på som planerat, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.

Hör Åsa Lindhagen (MP) berätta om varför hon tror att beslutet om miljözon 3 kommer att införas som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.