Hon flydde från Turkiet till Sverige 2002 och bedömdes ha skyddsbehov sedan hon utsatts för tortyr i hemlandet. I sin ungdom var hon vänsteraktivist och stödde bland annat kurdernas kamp.
Hon greps anklagad för omstörtande verksamhet.
Hon är numera svensk medborgare men internationellt efterlyst av Turkiet, vilket är anledningen till att hon greps direkt vid ankomsten till Georgien i juni. Turkiet vill ha henne utlämnad från Georgien.
I ovisshet
Hemma i Stockholm befinner sig hennes man Johan Furhoff och deras 10-åriga dotter i oviss väntan. Han vet att advokaten besökte henne i måndags och gav henne näringslösning.
– Men jag har ännu inte fått någon rapport från det besöket, säger han till TT.
Johan Furhoff har inte talat med henne en enda gång sedan hon greps. Senast han själv fick se en skymt av henne var den 25 juni när han besökte Kutaisi, där hon vinkade från fönstret i fängelset.
Hennes kontakter med omvärlden sker via hennes georgiske advokat, som talar georgiska och ryska, och via svenska ambassaden i Tbilisi. Själv är Johan Furhoff tvungen att anlita en rysktalande vän för att kommunicera med hennes juridiska ombud.
Han känner inte närmare till varför hon började hungerstrejka:
– Min fru har skrivit ett brev där hon förklarar varför hon hungerstrejkar som hon har skickat till georgiska myndigheter, Europaparlamentets människorättskommitté, ambassaden och UD.
Han har bett utrikesdepartementet om att få ta del av innehållet i brevet, men ännu inte fått göra det.
Sekretess om efterlysning
Veronica Nordlund är presskommunikatör på UD. UD har ännu inte fått något brev från kvinnan, säger Veronica Nordlund.
Hon säger att svensk ambassadpersonal besöker Aysen Furhuff regelbundet. Det skedde senast på onsdagen.
– Turkiet utfärdade en internationell efterlysning i slutet av juli, som Sverige i normalfallet inte alls kan påverka, säger Aysen Furhoff.
Departementet väljer också att inte kommentera varför Turkiet vill ha Aysen Furhoff utlämnad.
– Det är tyvärr sekretess, säger Veronica Nordlund.