Larmet: Personalbrist och telefonhot mot barnmorskor på Danderyds sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor hotas i telefon och personalbristen skapar stressymptom. Den pressade situationen på Danderyds förlossningsavdelning är så allvarlig att skyddsombuden har skickat en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Skyddsombud har gång på gång varnat om personalbristen inom förlossningsvården i Stockholms län. På Danderyds sjukhus är förlossningen så underbemannad att skyddsombuden varnar för att personal lider av både fysisk och psykisk ohälsa. Men trots påtryckningar hos sjukhusledningen, så har situationen inte blivit bättre. Skyddsombuden menar att den allvarliga situationen inte tas på allvar, och därför väljer man nu att skicka in en så kallad 66:a till Arbetsmiljöverket, alltså en begäran om föreläggande eller förbud.

”Minnesförlust och ont i magen”

– Läget är illa för personalen, man har sömnsvårigheter, minnesförlust, ont i magen och man orkar inte med privatlivet, berättar Maria Klerehag, skyddsombud för Kommunal på Danderyds sjukhus.

Förlossningskrisen i Stockholms län

– Vi har unga nyutbildade barnmorskor, allt de vill göra är att jobba som barnmorskor. Men man bara springer omkring och hinner inte göra sitt jobb och då orkar man inte jobba heltid, och så ska det inte vara när man är 27 år och nyutbildad, säger Dorieth Sone Zidaric, skyddsombud Vårdförbundet på Danderyds sjukhus.

Barnmorskor hotas i telefon

Samtidigt menar skyddsombuden att arbetsgivaren inte räknar med att personalen ska jobba heltid, just på grund av den tuffa arbetsmiljön. När BB Sophia stängde så beräknades BB Stockholm och Danderyds sjukhus ta emot 800 fler födslar per år. Men enligt skyddsombuden har det blivit många fler ändå så, men personalstyrkan har bara utökats med en barnmorska. Flera barnmorskor beskriver också att de får ta emot hot via telefon när de tvingas neka plats till blivande föräldrar.

– Det blir ganska grova hot som är väldigt jobbigt att ta som barnmorska och ofta så står plötsligt patienterna i dörren, de åker hit ändå. Det här ska du sen gå hem med utan vare sig stöd eller hjälp. Barnmorskorna mår jättedåligt, de klarar knappt av att svara i telefon hemma längre, det blir en oerhört stress med telefonen, säger säger Dorieth Sone Zidaric. 

Kräver flera åtgärder

Nu kräver skyddsombuden flera åtgärder. Bland annat att öka bemanningen på förlossningsavdelningen med både barnmorskor och undersköterskor. Att barnmorskor och undersköterskor alltid ska få jobba tillsammans i par, schemalagda raster, arbetstidsförkortning för all personal och mer tid till att vara handledare till studenter. 

Ledningen på Danderyds sjukhus har inte tid att svara på SVT Nyheter Stockholms frågor när vi ringer dem. Men i ett mail till oss skriver Kvinnoklinikens verksamhetschef Birgitta Mörlin att hon delar skyddsombudens uppfattning om arbetsmiljösituationen. 

– Den enskilt viktigaste åtgärden är att landstinget fördelar antalet förlossningar mellan klinikerna i Stockholm, enligt den plan som tagits fram. Och att mödravårdscentralerna inte listar kvinnor på klinikerna som redan nått sitt kapacitetstak. 

Enligt Birgitta Mörlin har det varit möjligt att lista sig hos Danderyds sjukhus, trots att taket varit nått. Trots flera kommunikationsinsatser till blivande föräldrar och mödravårdscentraler så har situationen inte blivit bättre.

Verksamhetschefen: Vi vill hitta en lösning

– En pressad arbetssituation är inte bra för patientsäkerheten och därför vill vi så fort som möjligt hitta en lösning. Det har dock inte inträffat någon allvarlig incident under den här pressade situationen, skriver Birgitta Mörlin. 

Maria Klerehag, skyddsombud för Kommunal på Danderyds sjukhus anser att patientsäkerheten inte alltid kan garanteras eftersom det inte alla gånger finns tillräckligt med personal som kan ta emot det par som ska bli föräldrar. 

Nu inväntas ett utlåtande från Arbetsmiljöverket. 

– Det som kan hända är att arbetsgivaren Danderyds sjukhus får ett vite, om man inte åtgärdar det här som vi på förlossningsavdelningen kräver, säger Maria Klerehag.

Fakta: Föreläggande eller förbud

Enligt Arbetsmiljölagen §66a har skyddsombudet rätt att få svar från arbetsgivaren om hur ett arbetsmiljöproblem ska lösas. Arbetsgivaren ska genast lämna skyddsombudet en skriftlig bekräftelse på att arbetsgivaren mottagit skyddsombudens begäran. Arbetsgivaren ska utan dröjsmål lämna besked i frågan.

Men om arbetsgivaren inte svarar så ska skyddsombudet gå vidare till Arbetsmiljöverket som i sin tur bestämmer om och hur man går vidare med ärendet.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet