Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Husbyborna Faisal Muse och Mohamed Yusuf vittnar om upprepade poliskontroller. Hör om deras upplevelser och polisens svar på kritiken. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Vittnar om upprepade poliskontroller: ”Trauma att bearbeta”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den senaste Nationella trygghetsmätningen har förtroendet för polisen ökat de senaste åren och 2020 var siffran rekordhög. Men en undersökning av gjord av Folkets Husby i Järva ger en annan bild av verkligheten. Skillnaden kan ligga i vilka som svarat.

Sommaren 2020 gjorde Folkets Husby en trygghetsundersökning med svar från totalt 715 personer, boende i Husby, Rinkeby, Kista, Tensta, Akalla och Hjulsta. Majoriteten har utomeuropeisk bakgrund, det är något fler män än kvinnor som svarat och åldrarna sträcker sig från 15 till 40 år.

Till skillnad från exempelvis den Nationella trygghetsundersökningen, NTU, menar skaparna att de har lyckats nå ett segment som inte vanligtvis deltar i enkätstudier.

Järvaveckan 2021

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hedvig Wiezell och Nader Attiyah om Folkets Husbys rapport och ljuddramat som baserats på statistiken. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

”Kan inte generalisera”

I Folkets Husbys undersökning svarar nästan hälften att de blivit stoppade och kontrollerade av polisen under de senaste tolv månaderna. Ungefär lika många svarar att de saknar förtroende för polisens arbete i det egna bostadsområdet.

Men rapporten ska inte ses som representativ för stadsdelarnas invånare. Däremot kan den ge en mer nyanserad bild av trygghetsbegreppet.

– Vi kan inte generalisera utifrån den här studien men den pekar på att vissa grupper blir kontrollerade återkommande, säger Leandro Schclarek Mulinaro som är lektor i kriminologi och en av forskarna bakom studien.

”Blir stoppad generellt”

Husbyborna Mohamed Yusuf och Faisal Muse har vittnat om upprepade poliskontroller.

– Jag blir stoppad generellt. Som verksam men också privat, tar jag del av berättelser om att ha blivit stoppad, trakasserad, alltså blivit misstänkliggjord, säger Faisal Muse.

Hör dem berätta mer om deras erfarenheter i klippet längst upp.

Vilka har svarat?

Den nationella trygghetsundersökningen

2019 gick den Nationella trygghetsundersökningen ut till ungefär 200 000 slumpmässigt utvalda personer i Sverige. Antalet som besvarade enkäten var cirka 73 000 vilket motsvarar 37 procent av de tillfrågade.

Svarsfrekvensen i senaste NTU är högre bland kvinnor än män, 43,2 respektive 38,1 procent. Det är även en högre svarsfrekvens hos personer födda i Sverige än hos utrikesfödda, med 45,6 respektive 22,7 procent.

Svarsfrekvensen är högre ju längre upp i åldrarna man kommer. I åldern 16-29 år är det 23,6 procent som svarat, i åldern 30-54 är det 33,3 procent, i åldern 55-69 är det 53 procent och i åldern 70-84 är det 64,9 procent.

I åldersgruppen 16 till 29 år uppgick svarsandelen till 23 procent. Från områdena Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta i åldersgruppen 16 till 29 år svarade 13 procent, det vill säga av 1 278 tillfrågade var det 166 personer som deltog i undersökningen.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Folkets Husbys trygghetsundersökning

I Folkets Husbys rapport är 33 procent av de svarande i åldern 15-19 år, 33,2 procent är mellan 20-26 år och 23,4 procent är i åldrarna 27-40.

15,9 procent av respondenterna kategoriseras ha bakgrund i Norden inklusive Sverige, det vill säga är själva födda i något av de nordiska länderna och har två föräldrar som också är det.

De som är födda i övriga världen och/eller har minst en förälder som är det har delats upp i fem geografiska grupper, där två dominerar. 34,7 procent av respondenterna klassificeras ha bakgrund i Mellanöstern och Nordafrika medan 30,0 procent beräknas ha bakgrund i Afrika söder om Sahara.

6,8 procent av respondenterna bedöms ha bakgrund i övriga Europa, det vill säga Europa exklusive Norden. 6,5 procent kategoriseras ha bakgrund i Asien exklusive Mellanöstern och 6,0 procent i Syd- och Centralamerika.

Källa: Folkets Husby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2021

Mer i ämnet