Antalet förlossningar som hänvisas till andra län har fördubblats från juni till juli. Foto: TT

Allt fler tvingas föda i andra län

Uppdaterad
Publicerad

Situationen inom förlossningsvården har varit mycket ansträngd i sommar. Den senaste månaden har antalet blivande föräldrar som hänvisas till ett annat län mer än fördubblats.

– Läget i förlossningsvården var mycket ansträngt i juli månad, säger landstingets chefläkare Johan Bratt.

I juli skedde 2.586 födslar vid Stockholms läns sex förlossningsenheter, vilket var 19 fler än samma period förra året och drygt hundra fler än i juni.

De flesta förlossningarna, 98,7 procent, klarades av inom länet. Vid 34 tillfällen fick dock landstinget på grund av platsbrist hänvisa föräldrar till kliniker i andra län, vilket är mer än en fördubbling mot juni månad då 16 blivande föräldrar fick söka sig utanför länet och juli 2016 då 14 födslar fick ske i andra län.

Förlossningskrisen i Stockholms län

LÄS MER: Vårdförbundet om förlossningskrisen: Aldrig varit så ansträngt

– Läget i förlossningsvården var mycket ansträngt i juli månad och våra medarbetare har gjort, och gör fortfarande, storartade insatser för att ge bästa möjliga vård till blivande föräldrar, säger landstingets chefläkare Johan Bratt i ett pressmeddelande.

”Landstinget bryter mot lagen”

Ingela Wiklund, vd för BB Stockholm, menar att landstinget bryter mot lagen när allt fler tvingas föda i ett annat län. Detta då landstinget enligt hälso- och sjukvården ska erbjuda sjukvård till den som är bosatt i länet.

– Förlossningsvård är bassjukvård. När ett så stort landsting som Stockholm inte klarar av att ge kvinnor den vården inom länet, så följer man inte hälso- och sjukvårdslagen. Man klarar inte den dagliga driften som det är nu, säger hon till Dagens Nyheter.

Flest förlossningar i juli, 718, skedde vid Södersjukhuset, följt av Danderyds sjukhus där 530 barn såg dagens ljus.

LÄS MER: Barnmorskan Petra hanterade tre förlossningar – jobbade tills mensen blödde igenom

Förlossningar i juli 2017

(juli 2016 inom parentes)

  • Södersjukhuset: 718 (656)
  • Södertälje sjukhus: 252 (190)
  • Karolinska universitetssjukhuset Solna: 353 (335)
  • Karolinska universitetssjukhuset Huddinge: 380 (423)
  • Danderyds sjukhus: 530 (598)
  • BB Stockholm: 353 (365)
  • Totalt: 2.586 (2.567)

Källa: Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet