• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enligt Carina Engström på Liljeholmsbadet i Stockholm är det inte problemfritt att tillåta kvinnor att ha bar överkropp i simhallen. Även människor som inte kommer från annan religiös eller kulturell bakgrund kan störas av det, menar hon. Foto: TT

Fritt fram för ”hen” att bada topless i badhus

Uppdaterad
Publicerad

Personer som definierar sig som ”hen” har rätt att bada med bar överkropp i simhallar. Badhus riskerar att få DO-kritik om de säger åt eller portar personer med bara bröst.

Tidigare kunde simhallar förbjuda kvinnor att bada topless. Vad många inte känner till är att ett vägledande beslut från diskrimineringsombudsmannen (DO) sedan i fjol ger stöd åt personer som vistas med bar överkropp i simhallen, även om de är av biologiskt kvinnligt kön.

Den anmälan som ligger till grund för beslutet gäller en person som definierar sig själv som intergender, men som badhuspersonal uppfattade som kvinna. Personen gick med bar överkropp på ett badhus i Stockholm vilket ledde till att simhallens personal sade till personen att ta på sig på överkroppen. Personen vägrade, avvisades från badhuset och anmälde sedan händelsen till DO.

I sitt beslut skriver DO att kommunen genom att avvisa personen har gjort sig skyldig till diskriminering av personer som definierar sig som intergender. Under tillsynen ändrade kommunen sina trivselregler och tog bort kravet för personer som ”är eller uppfattas som kvinnor” att klä sig på överkroppen.

”Kolliderar med religioner” 

Per Holfve, utredare vid DO, välkomnar de ändrade reglerna. 

– Det kommer att påverka samhällets syn på könsfrågor i en mer inkluderande riktning, säger han till TT. 

Men att tillåta alla att ha bar överkropp i simhallen är inte oproblematiskt, tycker Carina Engström, chef vid Liljeholmsbadet i Stockholm, även om det de få gånger det hänt på badet inte har skapat någon konflikt. 

– Det riskerar att kollidera med andra kulturer och religioner. Det finns kvinnor som badar i heltäckande klädsel. Även de som inte har religiös eller annan kulturell bakgrund kan störas av att kvinnor badar med bar överkropp, säger hon. 

Anki Johansson, som simmar runt i Liljeholmsbadets bassäng, ser däremot inga problem med bara bröst i simhallen. 

– En kvinna som simmade här frågade mig om det var okej om hon simmade med bar överkropp. Hon frågade hövligt och jag sa ja, säger Anki Johansson till TT. 

”Ingen som stördes” 

Inte heller Mats Ivarsson, badchef i Gävle kommun ser något problem med DO—beslutet. 

– En gång hade vi en kvinna här som simmade med bar överkropp. Vare sig badgäster eller personal stördes av det. Visst finns risk att det leder till sexuella trakasserier. Men det kan ju kvinnor utsättas för även om de har klädd överdel, säger han. 

DO:s så kallade tillsynsbeslut är vägledande för hela landet. I praktiken innebär det att badhus riskerar att bli föremål för DO-kritik om personalen säger åt eller avvisar en kvinna för att hon har bara bröst i simhallen.

Vad betyder Intergender?

Intergender är en person som identifierar sig mellan eller bortom kvinna/man—uppdelningen av kön. Vissa intergender känner sig både som kvinna och man, andra som om de befinner sig mellan de två kategorierna. 

För nio år sedan beslutade jämställdhetsombudsmannen, i dag DO, att det inte är könsdiskriminerande att förbjuda kvinnor att bada topless. 

Nu har DO i stället beslutat att det är diskriminerande att förbjuda kvinnor som definierar sig som intergender att ha bar överkropp i simhallar. 

Källa: RFSL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.