Foto: TT

Grönt ljus för övervakningskameror i Rinkeby och Tensta

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningskameror i Rinkeby och Tensta blir verklighet. I dag kom beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen som väljer att inte ta upp ärendet. Där med står Kammarrättens beslut fast – polisen får rätt att sätta upp kameror.

Polisen ansökte om att få sätta upp övervakningskameror redan 2013 men ärendet har överklagats av Datainspektionen ända upp i Högsta förvaltningsdomstolen. I dag kom beslutet från domstolen som väljer att inte ta upp ärendet. 

Den första ansökan från polisen gällde övervakning i både Rinkeby, Tensta och Spånga, och godkändes av Länsstyrelsen. Men Datainspektionen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och fick rätt; det blir inga kameror. Polisen överklagade då i sin tur, men bara avseende övervakning i Rinkeby och Tensta och strök Spånga från planerna.

Överklagade till högsta instans

I somras kom till slut beskedet från Kammarrätten: Polisen fick rätt och kamerorna såg då ut att bli verklighet. Men Datainspektionen gav sig inte utan överklagade ännu en gång, denna gång till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen. De menar nämligen att övervakningskamerorna skulle inskränka för mycket på integriteten.

– Det handlar om en dygnet runt-övervakning i ett centrumområde som vi inte sett tidigare där integritetsintresset är mycket stort. Det finns heller ingen praxis som säger att sådan här övervakning över huvud taget får ske dagtid, sa Tove Fors, jurist på Datainspektionen, när SVT Nyheter Stockholm pratade med henne i december.

Polisen: ”Vinsten större än integriteten”

Polisen menade då att vinsten i utredningsarbetet är så stor att den trumfar Rinkebybornas rätt till integritet.

– Absolut tar vi hänsyn till integriteten, det här är en plats där många bor och rör sig och det ska man ta hänsyn till. Samtidigt är den här platsen särskilt drabbad på många sätt, väldigt många grova brott och brott generellt händer på den här platsen. Det tycker vi överväger integritetskränkandet, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

”Vi är väldigt glada”

Lokalpolisområdeschefen är nöjd med Högsta förvaltningsdomstolens beslut att låta Kammarrättens dom kvarstå.

– Vi är väldigt glada, nu ska vi börja jobba för att få upp kamerorna så fort som möjligt, säger Niclas Andersson.

Han hoppas att kameror ska öka tryggheten i området och att det här beslutet ska underlätta för att sätta upp övervakningskameror på flera ställen.

– Jag hoppas att människor kommer känna sig tryggare med kameror uppsatta och att de både verkar brottsförebyggande och hjälper oss att klara upp fler brott. Nu kommer vi faktiskt ha filmmaterial att använda i rätten, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.