Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan, om det nya behörighetskravet. Foto: TT

Handelshögskolan vill komma åt glädjebetyg – inför nytt behörighetskrav

Uppdaterad
Publicerad

För att antas till Handelshögskolan kommer det inte längre räcka med bara bra gymnasiebetyg. Inför antagningen 2025 ska den som söker på betygen även ha gjort högskoleprovet med minst 1,25 i provresultat.

Efter att Skolinspektionen förra året lyfte fram problemen med så kallade glädjebetyg, alltså betyg som är högre än de borde vara, väljer Handelshögskolan i Stockholm nu att agera.

Från och med höstterminen 2025 måste den som söker in på sina gymnasiebetyg också få minst 1,25 poäng (av max 2,0) på högskoleprovet, som en slags kunskapskontroll.

Att söka på bara högskoleprov, där man som vanligt konkurrerar med sitt högskoleprovsresultat, kommer finnas kvar som sökväg. I den kvoten krävs dock vanligtvis betydligt högre poäng för att komma in på Handels.

Hör mer om det nya behörighetskravet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.