Drogen fentanyl har skördat 180 offer sedan förra våren. Foto: SVT

Hans vän dog av en överdos fentanyl

Uppdaterad
Publicerad

”Peter” har missbrukat droger i drygt 30 år. En vän till honom dog nyligen när han överdoserade fentanyl, och själv kallar han drogen livsfarlig.

– Folk dör. Massor av folk dör. En av mina bästa vänner fick fel påse av sin kran (langare) och fick fentanyl. Det resulterade i att han dog på ett par sekunder, säger ”Peter” som vi träffar i en förort utanför Stockholm.

Fentanyl är ett kraftigt smärtstillande medel. Drogen är likt heroin och morfin en opioid, men den är 50 gånger starkare än rent heroin.

”Livsfarliga grejer”

”Peter” har själv provat fentanyl ett par gånger. Drogens styrka gjorde honom rädd.

– Det är livsfarliga grejer. Man blir beroende direkt och sen sitter man med ett fett jävla beroende liksom.

Läs också: Drogen har skördat 180 dödsoffer sedan förra våren

Enligt ”Peter” är fentanyl främst utbrett bland yngre missbrukare. Drogen sprayas oftast i näsan med en flaska som ser ut som en vanlig, ofarlig nässpray. Det gör att många underskattar hur lätt det är att överdosera, säger ”Peter”.

– De har nog inte fattat det där med att ett tryck för mycket kan göra så att man dör några minuter senare.

Det här är fentanyl

Fentanyler och varianter av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider.

I Sverige säljs fentanyl som ett receptbelagt narkotiskt och smärtstillande läkemedel och rekommenderas främst till cancerpatienter i form av fentanylplåster.

Akrylfentanyl, som är narkotikaklassat sen augusti 2016, är strukturellt identitisk med fentanyl bortsett från att propanamidgruppen har ersatts med en propenamidgrupp.

Tidigare har flera andra varianter av fentanyl (acetylfentanyl, butyrfentanyl, acetylfentanyl, ocfentanyl) reglerats och narkotikaklassats.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.