Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Medin, jurist på Skolverket, reda ut hur skolplikten fungerar och vad som krävs för att en längre ledighetsansökan ska bli godkänd. Foto: Tommy Bergman/SVT

Här delar föräldrar tips – för att komma runt skolplikten

Publicerad

Flera familjer i Stockholm har blivit ålagda med vite efter att de brutit mot skolplikten och rest längre perioder till Thailand, så kallad ”thaimout”, utan att ha fått barnens ledighet godkänd. I Facebookgrupper delar frustrerade föräldrar råd om hur de kan undvika kommunens argument om skolplikt – för att kunna fortsätta tillbringa vintermånader utomlands.

I grupperna vittnar flera om hur deras barns ledighetsansökningar nekats, trots att de uppgett att barnen ska gå i en svensk skola utomlands under vistelsen – något som väcker missnöje bland medlemmarna.

Jag och min familj har länge drömt om en hel vintersäsong på Lanta. Min son har nu skolplikt och skolan är av sådan åsikt att de driver skolplikten så hårt att -INGA- ledighetsansökningar beviljas. Snart börjar min dotter också skolan och jag är så bottenlöst sorgsen över detta”, skriver en medlem i en av grupperna.

Skolverket: Ingen rätt att gå i skola utomlands

Enligt Anna Medin, jurist på Skolverket, krävs det starka skäl för att en elev i grundskolan ska få en ledighet i mer än 10 dagar beviljad.

– Det är en signal från lagstiftningen att den absoluta huvudregeln är att barn som bor i landet har rätt till utbildning här och ska gå i de svenska skolorna. Det finns ingen rätt att gå någon annanstans i skolan om man är bosatt i Sverige, säger Anna Medin.

Det är upp till rektorn på skolan att ta hänsyn till om skälen till ledigheten är tillräckligt starka, och om eleven kan vara frånvarande från skolan under den begärda perioden.

– Rektorn som pedagogisk ledare har bäst insyn i hur barnets situation ser ut och tar hänsyn till bland annat hur angelägen resan är och elevens studiesituation, så det är en samlad bedömning i det enskilda fallet.

Skiljer sig mellan kommuner

Kravet om synnerliga skäl för längre ledigheter gäller för alla skolor – men flertalet föräldrar delar berättelser som visar på att möjligheten att få en längre ledighet beviljad skiljer sig beroende på vilken kommun de bor i.

– Det är samma regler för ledighet som gäller för alla skolor och alla skolpliktiga barn, menar Anna Medin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.