Foto: SVT

”Inte bra för någon, varken för fuskarna eller samhället”

Publicerad

Universitets- och högskolerådet meddelade idag att 51 personer avslöjats för fusk under höstens högskoleprov. 37 av dem var stockholmare. På Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, var studenterna positiva till att åtgärder tas för att motverka fusket.

– Något straff ska de väl få, men man kan tycka att om de kommer tillbaka efter två så borde de vara lite mer övervakade om de skriver igen, säger Fanny Boström, student på KTH i Stockholm.

– Jag tycker det är allvarligt att folk betalar för att ta sig förbi andra, upp till 150.000 kronor, tror jag, säger studenten Holger Rosén.

”Inte bra för varken fuskarna eller samhället”

– Det är ju lite konstigt att man ska behöva fuska för att komma in på universitetet. Att man har den uppfostran och inte respekterar universiteten, säger Anton Glenngård, som menar att det varken är bra för fuskarna själva eller samhället om de kommer in på universitetet utan att ha tillräckliga kunskaper.

– Universitetet är inte lätt, och de kommer snabbt att inse det, säger Anton Glenngård. Och han håller med Fanny Boström om att någon form av straff bör fuskarna få.

– Helt klart ska det straffas att fuska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.