Foto: SVT

Hundratals asylsökande i protest utanför riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals asylsökande har samlats på Mynttorget utanför riksdagen för att demonstrera mot den nya asyllagen som trädde i kraft 20 juli.

– Jag kan inte fatta att lagen gick igenom, något måste göras. Vi kan inte hålla tyst om det här, säger Rasha Daoud, samordnare av demonstrationen. 

”Vi är upprörda”

Den nya lagen innebär bland annat att temporära uppehållstillstånd införs och anhöriginvandringen skärps.

Asylsökande som har rätt till skydd får nu tidsbegränsade uppehållstillstånd, den som får flyktingsstatusförklaring får uppehållstillstånd i tre år, och den som får status som alternativt skyddsbehövande får uppehållstillstånd i 13 månader. Även de som ansökte om asyl före den 24 november 2015 omfattas av beslutet om tidsbegränsade uppehållstillstånd.

– Vi är upprörda att man verkställer beslutet retroaktivt. Dessutom är det ojämlikt. Sverige är ju känt för rättvisa och jämlikhet, säger Mohamed Al-Ali, asylsökande och samordnare av demonstrationen.

Ensamkommande barn och familjer med barn under 18 år som ansökte om asyl före senast 24 november 2015, då regeringen presenterade förslaget till den nya lagen, ska prövas enligt den gamla lagen och får möjlighet till permanent uppehållstillstånd. Förutsatt att barnet fortfarande är under 18 den dagen som Migrationsverket fattar beslutet.

Många har rest långt

Rasha Daoud har uppehållstillstånd i Sverige och har varit med och samordnat demonstrationen tillsammans med Mohamed Al-Ali.

– Jag har hjälpt till att söka tillstånd hos polisen och ordnat med transporter hit. Många har rest långt för att vara med och demonstrera, några asylsökande har kommit ända från Kiruna, säger hon.

Lagen är temporär och ska gälla i tre år. När förslaget var ute på remiss fick det hård kritik av flera av remissinstanser.

Stannar hela natten

– Jag trodde in i det sista att lagen inte skulle gå igenom men nu blev det så och vi kan inte vara tysta. Vi måste visa att lagen är orättvis, den splittrar familjer och gör människor osäkra och rädda, säger Rasha Daoud. 

Många av demonstranterna har med sig sovsäckar och tält och planerar att fortsätta demonstrera under natten och morgondagen.

Tillfälliga asyllagen

  • Personer som klassas som konventionsflyktingar får treåriga uppehållstillstånd.
  • Alternativt skyddsbehövande, den största gruppen förra året, får uppehållstillstånd i 13 månader.
  • När ett tidsbegränsat uppehållstillstånd löper ut ska permanent uppehållstillstånd kunna beviljas, om personen kan försörja sig.
  • En person som inte fyllt 25 år ska bara beviljas permanent uppehållstillstånd om han eller hon fullföljt gymnasieutbildning eller motsvarande.
  • Kvotflyktingar ska fortfarande beviljas permanenta uppehållstillstånd.
  • Alternativt skyddsbehövande ska inte ha rätt till familjeåterförening.
  • Konventionsflyktingar ska ha rätt att ta hit make, sambo och barn under 18 år.
  • Ett försörjningskrav införs som innebär att man måste kunna försörja den anhörig som kommer till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.