Husby först ut med feministisk stadsplanering

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor känner sig utstirrade och otrygga när de går över torget i Husby centrum. I ett försök att bryta mansdominansen på allmänna platser i stadsdelen kommer därför Svenska Bostäder, för första gången i Sverige, att anpassa ett centrum efter en feministisk stadsplanering. Bland annat kommer man att flytta på ett café där det sitter mycket män.

– Kvinnorna har inte vågat ha kjol på sig. De upplever att de haft ögonen på sig och känt ett obehag från och till tunnelbanan. Det är ett mansdominerat ställe, säger Nurcan Gültekin samordnare i Järva för Svenska Bostäder.

Kvinnor som är rädda och som känner ett obehag i Husby centrum – det var några av slutsatserna som bostadsbolaget Svenska Bostäder drog efter omfattande enkäter och samtal med flera kvinnliga hyresgäster.

Mansdominansen i förorten

En av dem som varit med i dialogen är Husbybon Esme Güler, som även är aktiv i S-kvinnor. Hon tycker att männen agerar som om de äger centrum.

Men det är inte alla som känner igen sig i den här bilden. Husbybon Habib Lofti tror inte på att kvinnor säger att de känner sig rädda.

Kvinnor känner sig socialt kontrollerade

På torget nära tunnelbanan finns ett café där gästerna kan dricka te och äta bakelser, samtidigt som de blickar ut över torget. Det samlas mycket män på och utanför caféet under sommaren, vilket lett till att många kvinnor känt sig socialt kontrollerade och utstirrade, enligt Svenska Bostäder som äger centrumet.

Som en del av den feministiska stadsplaneringen ska caféet nu flytta till en annan del av torget. På den nya platsen har besökarna inte samma överblick över passerande människor och där har Svenska Bostäder också tänkt skapa ett mat- och kulturtorg.

Förbättra gatubelysningen

Bostadsbolaget har även tänkt att förbättra gatubelysningen. Detta tror man ska locka fler kvinnor och barn men även kvinnliga affärsidkare.

Hur ska kvinnor kunna ta en större plats i det offentliga rummet genom att ni flyttar på ett café?

– Det är en strukturell förändring som måste ske, men jag tror att om vi ordnar tryggare ytor för kvinnorna till och från tunnelbanan, så kommer det att göra ganska mycket för kvinnorna i deras vardag.

Svenska Bostäder planerar även göra om den andra delen av torget samt tunnelbaneuppgångarna, tillsammans med SL, men exakt hur är ännu inte klart.

”Flytten av caféet löser inte problemen”

SVT Nyheter Stockholm har pratat med familjen som äger caféet men de inte vill ställa upp på bild. Ägarna berättar att de gärna hade sett fler kvinnliga besökare men att mansdominansen beror på djupt rotade strukturer i området och att flytten inte löser problemen.

Caféägarna skulle gärna ha fler kvinnor som gäster. Foto: SVT

– Inga ytliga lösningar som en flytt kan lösa problemen som präglar området. Det är trist att vi med ett så bra läge i dag ska få en sämre lokalisering på grund av en lösning som tyvärr inte kommer påverka människors mentalitet här, säger en av ägarna.

Fler kvinnliga företagare

Husbybon Esme Güler är däremot positivt inställd till feministisk stadsplanering. Hon hoppas att förändringarna ska leda till fler kvinnliga företagare och aktiviteter som stärker kvinnorna och andra i området, som bland annat jobbsökar- och körkortshjälp.

– För att få plats måste man göra ändringar. Det har man gjort förut och det kan man göra nu med. Det är bara att sätta igång, säger hon.

Se hela reportaget i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mansdominansen i förorten

Mer i ämnet