Sebastian Kamppinen är en av de elever som drabbades av magsjukan.

”Jag spydde hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan började larmen trilla in om magsjuka i Sollentuna. Sebastian Kamppinen blev sängliggandes i flera dagar.

Sollentuna kommun har hittills kunnat konstatera att minst 300 personer blivit smittade av magsjukan. Den exakta källan har inte kunnat konstateras än men spåren leder till Häggviksskolans storkök.

– Jag åt lunch på min skola under torsdagen. Först på lördagens morgon blev jag sjuk. Det var jobbigt eftersom jag spydde hela tiden. Så snart jag åt kräktes jag upp det, säger Sebastian Kamppinen, elev på Häggviksskolan.

Inte unikt utbrott

Varje år sker ett tjugotal utbrott av magsjuka i Stockholms län. Att så många som 300 personer smittas är dock ovanligt.

– Ett sådant här stort utbrott sker ungefär en gång per år. Det är vanligare än man tror, säger smittskyddsläkaren Åke Örtqvist som nu är med och analyserar proverna.

Tyst från entreprenören

Serviceföretaget ISS driver köket på Häggviksskolan och levererar maten till ungefär 20 skolor och förskolor samt ett antal dagverksamheter för pensionärer. Under fredagen framkom det att även pensionärer fått magsjukan. ISS vill inte ge någon kommentar förrän provsvaren är analyserade.

Inte heller rektorn på Häggviksskolan, Tapio Liimatainen vill ge någon kommentar då han anser att det inte finns något att säga. Han uppger dock för SVT Nyheter Stockholm att alla insjuknade inte tillfrisknat än.

Sebastian Kamppinen som är tillbaka på skolan för undervisning är inte orolig för kommande lunchmåltider.

– Nej, jag känner mig inte orolig för att äta här. Det finns ju bara en matsal att äta i. Var ska man annars äta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.