Klartecken för BB S:t Göran

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att landstinget får bygga ut S:t Görans sjukhus med en BB-avdelning som ska ta emot 4.000 mammor per år.

Det har länge diskuterats att starta en förlossningsavdelning på S:t Görans men beslutet har överklagats och skjutits upp, men nu blir det av. Mark- och miljööverdomstolen sätter stopp för grannars försök att stoppa bygget och det tidigare beslutet från mark- och miljödomstolen står fast.

Landstinget får bygga ut S:t Görans sjukhus med en mycket efterlängtad BB-avdelning som ska kunna klara av 4.000 förlossningar per år.

BB Sophias nedläggning

– Den nya förlossningskliniken beräknas öka kapaciteten med 4.000 förlossningar per år. Eftersom förlossningsvården i vårt växande Stockholm står inför utmaningar de kommande åren är det här ett mycket välkommet besked. Nu kan vi äntligen sätta högre fart i att bygga ut och utveckla vården, säger Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för förlossningsvården i Stockholms läns landsting.

Stopp för fler överklaganden

Det har länge varit brist på förlossningsplatser i Stockholm, och situationen blev inte bättre när beskedet att BB Sophia stänger efter bara två år.

Läs mer: BB Sophia försvinner

Läs mer: BB-nedläggning skapar debatt

Planerna på en förlossningsavdelning på S:t Görans sjukhus har funnits ett bra tag, men de överklagades av boende i området. Mark- och miljödomstolen avslog deras överklagan och nu meddelar alltså den högre instansen, mark- och miljööverdomstolen att de inte tar upp ärendet, och därmed är det stopp för fler överklaganden.

Socialdemokraterna skeptiska till genomförandet

Förhoppningarna är att den nya avdelningen ska kunna öppna 2019, men Socialdemokraterna i landstinget är skeptiska till att det kommer att gå så snabbt. De säger att upphandling av entreprenör ännu inte är klar och att besked inte har getts om hur långt bygget kommer att ta.

– Att öppna BB på S:t Görans är ett gammalt vallöfte men utan plan för genomförande. Inga besked har getts av alliansen om hur lång tid det kommer att ta från byggstart till att förlossningsverksamheten kan vara igång. Stockholms kvinnor behöver nu få garantier från Ella Bohlin om att BB på St.Görans sjukhus kommer att byggas skyndsamt och vara igång på utsatt tid, säger Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd (S).

Läs mer: Tusentals BB-platser kan komma att saknas om några år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet